2025. április 14., hétfő

04.14. - Nemzeti pekándió nap

 Nemzeti pekándió nap – április 14.


Április 14-én ünnepeljük a nemzeti pekándió napját, a pekándiót – egy egyedülállóan amerikai dió, amelynek rajongótábora olyan alapító atyákat számlál, mint George Washington és Thomas Jefferson. Legyen szó saláta köretéről vagy önálló harapnivalóról, karamellizált vagy pörkölt, édes vagy sós – a pekándió soha nem mulasztja el a lenyűgöző ízt és a tökéletes tápanyagsűrűséget. Tudta, hogy a világ teljes pekándiótermelésének 75%-át Amerikának tulajdonítják?
A pekándió nemzeti napján Amerika a földjén őshonos egyetlen dióféléket ünnepli. A pekándió Amerikában nagyon ünnepelt dió, sivatagokban, fagylaltokban és rágcsálnivalókban használják.
Évszázadokkal az európai gyarmatosítás előtt a pekándiót Amerikában az őslakosok termesztették, feldolgozták és fogyasztották. A „pekándió” szó a „pacane” szóból származik, amelyet az algonquin törzs egy olyan dió leírására használt, amelynek feltöréséhez kőre van szüksége. A törzsek nagyra becsülték a pekándiót táplálkozási sűrűsége, elérhetősége, könnyű fogyasztása és kielégítő íze miatt.
A 17. század végén az őshonos dió felkeltette a spanyol gyarmatosítók figyelmét, akik nagy pekándió-ültetvényeket kezdtek művelni a közelben. A pekándió kereskedelmi forgalomba hozatala azonban csak a 18. században vette fel a tempót az Egyesült Államokban. 1802-re formális értékesítési útvonalak jöttek létre, és megindult a pekándió export.
Ma Amerika a felelős a világ pekándiótermelésének háromnegyedéért. A texasi nyári utcáktól a napsütötte kaliforniai járdáig a pekándió termesztése több ezer amerikai mezőgazdasági dolgozó számára egy éven át tartó törekvés.
1996-ban a National Pecan Shellers Association tagjai összefogtak, hogy április 14-ét nemzeti pekándiónappá nyilvánítsák. A nap célja, hogy megünnepeljük ennek a diónak a földi csodáit, és felemeljük az iparág szorgalmas tagjait, akik lehetővé teszik a pekándió fenntartható termesztését.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése