2025. április 6., vasárnap

Friss paradicsom napja – április 6.

Friss paradicsom napja – április 6.
Rajongok a paradicsomért!

A Friss Paradicsom Napját április 6-án ünnepeljük, a friss paradicsom szépségének elismeréseként. A paradicsomot az a világ mérsékelt és trópusi vidékein termesztik. Általában nyersen vagy főzve fogyasztjuk. Gyakran tapasztalható, hogy a paradicsom számos fajtáját széles körben termesztik a mérsékelt éghajlaton szerte a világon, és a célra épített üvegházak segítik a paradicsomtermesztést az év minden évszakában.
 
A paradicsom állítólag a vadparadicsom leszármazottja vagy abból fejlődött ki. Ezek a vadparadicsomok kisebbek voltak, mint a mai paradicsomok, és általában akkorák voltak, mint a borsó. A paradicsom háziasítása, mondhatni, az aztékokra és más mezoamerikai népekre vezethető vissza, akik frissen használták a gyümölcsöt és főzéshez használták. A paradicsom a spanyolokon keresztül érkezett Európába, és a spanyol ételek nagyon rendszeres elemévé vált. Más európai országokban, például Franciaországban, Olaszországban és más, Európától északra fekvő országokban a paradicsomot kezdetben dísznövényként, virágokhoz hasonlóan termesztették.
 
A paradicsomot mint tápláléktípust szkepticizmussal fogadták, mivel a botanikusok. Ezt a szkepticizmust és gyanakvást tetézi a paradicsomlé savassága. A paradicsomot még „mérges almának” is becézték, mert úgy tartották, hogy ettől az arisztokraták megbetegednek és meghaltak, miután elfogyasztották. E reakciók lehetséges oka az volt, hogy az akkori gazdag európaiak ólomban gazdag óntányérokat használtak, és mivel a paradicsom olyan magas savasságú, hogy a gyümölcs érintkezésbe kerülve ólmot szivárogtatott ki a tányérról, ami végül ólommérgezéshez, végül halálhoz vezetett.
 
A korlátozott tudás lehetetlenné tette akkoriban bárki számára, hogy összekapcsolja a pontokat a tányér és a méreg között, így a könnyebb alternatíva a paradicsom hibáztatása volt. A paradicsom levelei és éretlen gyümölcsei tomatint tartalmaznak, amely nagy mennyiségben mérgező lehet. Az érett paradicsom gyümölcse azonban nem tartalmaz tomatint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése