2016. december 28., szerda

Ismét a hisztiről

Nos, mint említettem már régebben, vannak problémáim a lányaimmal. Méghozzá nem kicsi. De leginkább Zsófiával vannak küzdelmeim. Erről már írtam régen.
Azt gondolná az ember, hogy ahogy nő, egyre jobban megérik a gondolkodása, és nem borul már ki apró dolgokon, de ez nem így van. Mostanában mindig mindenen kiakad, és már a normális hanghordozása is nyávogó hangeffektté változik, amitől rosszul vagyok. Nem igazán tudom kezelni mindig minden helyzetben, de próbálkozom. Kicsi kora óta küzdünk ezzel. 
Én szeretem, ha egy ember / gyerek kimutatja az érzéseit, én is ilyen vagyok, mindig látszik rajtam, hogy mit érzek, és mindig megmondom, hogy mit gondolok.
Kicsiként is sokat küzdöttünk vele, néha önkívületi állapotban üvöltött, szinte kimerült. 
Kata teljesen más típus, ő is hajlamos rá, de nála nem tart sokáig, és hamarabb túljut rajta. Nimróddal már nincs ilyen gond. 
Én nem tudom jól kezelni a hisztit. Fiúk között nőttem fel, és nem volt ilyesmire se időm, se lehetőségem. Éppen ezért furcsa a lányokkal. 
Az nem zavar engem, ha valaki érvényre szeretné juttatni az akaratát, vagy elmondja a véleményét. A stílust nem szeretem.
Egy darabig aranyos dolog, jót is szórakozol rajta (ha bírod), de én nem.
Én babakorukban is nehezen viseltem, de például nem zavart sohasem, ha olykor rázendítenek pl. egy számunkra kellemetlen helyen. pl. boltban, utcán, a vendégek előtt... Engem ez pl. nem zavart, mert én ezt igyekeztem lekezelni ott és azonnal. Nem engedtem az ilyen hisztinek.
Azon gondolkodom, hogy mi lett volna, ha engedem a hisztit. Ha szabadna a gyerekeknek hisztizni? Valaki azt mondta nekem, hogy ő szokta engedni, és így hamarabb végez. Mert hogy kifejezheti a nemtetszését, hiszen benne is dúlnak indulatok és érzések.
És ez igaz is.
Valaki meg azt mondta, hogy náluk sem tilos hisztizni, mert nem tud vele zsarolni. 
De az a kérdés, hogy elér-e valamit a gyermek a hisztivel?
Én magam jobban hiszek abban, hogy a dolgokat meg lehet beszélni normális hangsúllyal, hangerővel, artikulálatlan kifejezés nélkül is.  Én hiszek a beszélgetésben. 
De a hisztinek bizony nem engedek! 

Érdekelne erről a ti véleményetek, küzdelmeitek, hogyan kezelitek, mit tesztek ellene, mellette? 
Ti engeditek-e, vagy lekezelitek rögtön?

2 megjegyzés: