2017. október 18., szerda

A nyolc egészség

Még mindig sok mindenkit érdekel, hogy miért vagyunk vegetáriánusok. Mindenki meglepődik, amikor ez kiderül. Aranyos kérdéseket szoktunk kapni. Én is, és Férj is. :) És persze szívesen válaszolok rá, mert miért ne mondanám el, ha valakit ez nagyon érdekel.
De persze az egészséges életmód nemcsak abból áll, hogy nem eszünk húst. Ez egy összetett dolog, 8 alapelv alapján működik számomra az egészséges életmód. 

De a vegaság itt kezdődik: 

És mondta Isten: Íme nektek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül. (I. Mózes 1,29)

Az Édenkertben, a bűnbeesés előtt Isten Ádámot és Évát a maga képére formálta. Tökéletesek voltak. Erősek és szépek. És Isten adta nekik a sok-sok ajándékot, amiről tudta, hogy a javukra válik.
Megtanította őket az egészséges életmód szabályaira, amelyeket sajnos manapság mi emberek áthágni igyekszünk. Nem figyelünk oda magunkra, az egészségünkre, arra, hogy tovább élhessünk.
Pedig Isten adott nekünk 8 fontos segítséget, 8 alapelvet, amelyet érdemes betartani és az életünk részévé formálni.

A nyolc egészség törvénye:
 
1. Táplálkozás - Nagyon fontos, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget együnk. A húsmentes élet volt Isten eredeti terve. Az igében nem mondja, hogy az állatokat is egye meg az ember. A helyes táplálkozás elősegíti a jó egészséget, több energiát ad, és tovább élhetünk. 
2. Testmozgás - Nagyon fontos, hogy időben keljünk fel, és sokat mozogjunk. Akár tornázzunk 15-20 perc naponta. Sétáljunk, biciklizzünk, fussunk. A sport erősíti a szívet és több energiát ad. 
3. Víz - A testünk vízből tevődik  össze. Ha nem veszünk elég vizet, a test kiszárad, a sejtek pusztulni kezdenek. Mindig igyunk vizet. Nyáron dupla adagot. 
4. Napfény - A napsütés jó. Kivéve, ha 40 fok van. A reggeli órákban vagy késő délutáni órákban ideális kimenni. A napfény biztosítja számunkra a szükséges vitaminokat, és vidámmá is tesz.
5. Mértékletesség  - A mértékletesség fontos az élet minden területén. Azt jelenti, hogy meg kell teremteni az egyensúlyt a munka, a pihenés, a hit, az evés és ivás. Ez azt is jelenti, hogy kell az önkontroll, hogy ne kerüljön sor olyan dolgokra, amelyek károsak.
6. Levegő - A légzés elengedhetetlen az egészséghez. A lélegzés tölti fel a testet oxigénnel és segíthet pihenni akkor, ha feszültek vagyunk.
7.  Pihenés  - Először is, az alvás nagyon fontos.  Amikor kimerültek és fáradtak vagyunk, akkor valószínűleg hamarabb lesznek betegek. 6-8 óra alvás minden éjjel nagyon fontos. Az órák éjfél előtt a legelőnyösebbek. Másodszor, amikor Isten megteremtette a világot, s megszentelte a hetedik napot, ami az Ő szent szombatja lett. 
8. Az Istenbe vetett bizalom - Az Istenbe bízva az ember megkapja az áldást. Az emberek a hitben nyugodtabbak, boldogabbak, és tovább élnek, mint azok, akik nem bíznak Istenben.
Szeretettel ajánlom ezt a tanulmányt minden gyermek számára. Itt megrendelhető. 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Andi! Nekem nagyon szimpatikus a hús nélküli táplálkozás. Isten eredeti szándéka valóban nem tartalmazta a húsevést, hiszem, hogy eljön az idő, amikor újra így élünk majd. De a Biblia szerint Isten ezt mondta:"Minden állat, amely él és mozog, legyen nektek eledelül. Mint a zöld növényt, azokat is mind nektek adom. Csak a húst a lelkével— a vérével — együtt meg ne egyétek." 1Mózes 9:3,4 Ezeket a verseket, hogyan értelmezitek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, fogok majd válaszolni erre, kis türelmedet kérem.

      Törlés