2017. október 30., hétfő

A függőségem netovábbja

Nos, ritkán mondom azt egy sütire, hogy függő vagyok tőle, de ez az a süti.
Amikor ezt a süteményt megkóstoltam, tudtam, hogy függő leszek. Csilla barátnőm hihetetlen kreatív és sokoldalú. 4 gyereket nevel, kerteket tervez, közben a Lakáskultúrában stylist, cikkeket ír a megyei újságba, tanít és még ezerféle dolgot csinál. És nagyon jól főz, süt.
Elköltöztek innen Mórról, de amikor lehetőségünk van rá, akkor meglátogatjuk egymást. Ritkán van ilyen alkalom, de akkor nagyon jó találkozni.
És mindig alkot valami finomat. Amikor nyáron meglátogattuk őket, akkor készítette ezt a nagyon finom sütit, aminek egyből a rabja lettem. Igaz, ami csokis, az nálam legtöbbször bejön.
De tényleg nagyon-nagyon finom!
RAHÁTOS SÜTI, avagy GUMICUKOR HADJÁRAT!

Azóta, amikor különleges vendégek jönnek hozzánk, mindenkit megdobok ezzel az ízbombával, mert olyan nagyon finom.
Jól néz ki, igaz?



































Nos, nem olyan régen eljött hozzánk baráti házaspár hozzánk a két gyermekével. Ők is járnak házaspárok körre, és a gyerekeink is nagyon szeretik egymást. Az apuka angol, - ő az én kedvenc angolom, de szerintem már írtam róluk. Nos, gondoltam, bevetem ezt a süteményt. Egy probléma adódott, ami nem kicsi. Az apuka allergiás a dióra, pedig ennek a sütinek a szíve-lelke a dió.
De én, mivel nagyon kedvelem őket, kivettem belőle.

ELKÉSZÍTÉSE:
1) 10 tojásfehérjét kemény habbá verünk, és hozzáadunk 10 evőkanál cukrot és 25 dkg kockára vágott rahát / zseléscukrot * meglisztezve, hogy ne ragadjon össze, és 2 fél marék, azaz 1 marék darált diót és 2 fél marék lisztet.
Megjegyzés:
a) Ezen a képen kimaradt a tésztából a dió. Ám ha nem vagytok allergiásak rá, mindenképpen a recept szerint csináljátok meg, mert nagyon jót tesz a tészájának.
b) Ehhez a recepthez gumicukor szükségeltetik. Én vegaként nem eszek és nem használok zselésítő anyagokat, mivel állati eredetűek. De mostanában már gondolnak ránk is, és találtam olyan gumicukrot, ami vega.
Az egyiket a Rossmannban vettem, a másikat az Aldiban.
De lehet találni a Lidl-ben is karácsony környékén. Ennek sajnos már kidobtam a dobozát, de ha lesz, biztos veszek belőle néhányat, mert jó ha ehhez a sütihez az embernek van belőle.
(Persze sima gumicukorból is elkészíthető, akit nem zavar hogy miből és hogyan készül.)

2) Előmelegített sütőbe tesszük. Ha megsült, 3 részre vágjuk (mindegy, hogy milyen irányban) és ha kihűl a rácson megkenjük a csokis töltelékkel. :)

CSOKIS TÖLTELÉK:
10 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, egy kevés vaníliacukor, 2 evőkanál kakaó.
Ezt gőz felett sűrűre verjük, és 30 dkg vajat keverünk bele még melegen. (Én általában Rámát teszek bele, de attól kicsit folyékonyabb lesz a csoki. Szimplán csak azért, mert elfelejtek vajat venni, de Ráma mindig van itthon.)
Hűtőbe hűtsük hűlés után. De még keverjünk rajta, hogy habosabb legyen.

Készítsük el a sütit.
lap - krém - lap - krém - lap - krém :)
Ezután, ha jól bevontuk sok-sok csokis krémmel, akkor szórjuk meg a tetejét és az oldalát darált dióval.

Én nem vontam be dióval, de azoknak, akik nem allergiásak, őröltem egy kis tányérba, hogy meg tudjuk szórni vele. A fenti képen azonban dióval készült.

 Szerintem, ha egyszer megkóstoljátok, ti is szeretni fogjátok.
 ÉN tényleg függő lettem.
Nem annyira macerás, csak egy kicsit, de higgyétek el, hogy megéri.

Ezt a képet gyorsan, a vége előtt kaptam el.


FONTOS!!!!
UI.: Nem eszek és nem használok zselésítő anyagokat. Tudom, hogy állati eredetűek. Csak azért írom ezt le, mert sűrűn tapasztalom, hogy vegák és vegánok beszólnak egymásnak, hogy ki mit és miért úgy eszik, kinek miért nem helyes az étkezése, és azt is látom, hogy nincs semmi tolerancia arra, hogy tiszteletben tartsuk a másik étkezését. Én már ezt több helyen és többször is szóvá tettem, és legtöbbször az a válasz volt, hogy az állatok értékesebbek, mint az emberek. :(
Szóval, lehet ezt a süteményt elkészíteni "gumicukor" nélkül (de az nem olyan). Viszont lehet beletenni rahátot, vagy vega gumicukrot, amit lehet a DM-ben és szerintem a Müllerben is kapni.
De aki idejön, és szívesen olvas engem, vagy esetleg a receptjeimet, annak én megengedem, hogy úgy készítse el ezeket az ételeket, ahogy ő szereti. Én is átalakítottam már egy csomó receptet, mert valami mást tettem bele ahelyett, ami eredetileg benne volt, vagy nem úgy sikerült elsőre.
De itt nálam, nem fogtok kritikát kapni azért, mert esetleg valaki nem vegán vagy vegetáriánus!
Az a célom, hogy megmutassam, hogy lehet jókat enni vegaként, és semminek nem látom a kárát azért, mert nem kerül a szervezetembe állat. De ha neked igen, akkor sem baj, attól még a barátom vagy, és kész!
És örülök, ha idelátogatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése