2018. október 4., csütörtök

Sorozat - Felejthetetlen

Nos, nekem inkább kicsit felejtős... Vagyis elég vegyesek az érzéseim.
Úgy értem, szeretem én a krimit meg a nyomozós filmeket, sorozatokat (ezt már sokszor mondtam), és biztos nagyon jó lehet, ha az embernek van valamilyen különleges képessége, de nem tudom...
Pár éve, amikor még volt AXN-ünk :), láttam ebből a sorozatból néhány részt a tévében, és jónak éreztem. Mindig is küzdöttem a memóriámmal, hogy nem emlékszem dolgokra, és hogy rossz megfigyelő vagyok. Sokszor jut eszembe, amikor krimiket nézek, és tudom magamról, hogy össze tudok rakni dolgokat, összefüggéseket, de én lennék a legrosszabb tanú, mert sosem tudnék jó személyleírást adni. De ha meglátok egy embert, és már találkoztunk, azt viszont meg tudom mondani, hogy hol láttam. :) 

Mindenesetre egy ideje már nézem a Felejthetetlen című sorozatot, és kíváncsi voltam a végére is. Hát...

A történet alapvetően egyszerű: 
A New York-i nyomozó, Carrie Wells különleges képességekkel bír. Memóriája hihetetlen teljesítményre képes: minden hely, beszélgetés, öröm és bánat örökre bevésődik az emlékezetébe, és bármikor egy pillanat alatt előhívható. Carrie úgy érzi, különleges képességei nem engedik, hogy átlagos, normális életet éljen, ezért néhány éve már abbahagyta a nyomozói munkát. Ám egy véletlen folytán újra találkozik volt barátjával és nyomozótársával, Al Burns detektívvel, aki meggyőzi őt, hogy különleges képességét hasznosítsa a bűnüldözésben. Carrie, Al tanácsára és Al nyomozótársaként visszatér a queens-i rendőrséghez.



Maga a sorozat 4 évadot ért meg, és elég hullámzó volt a nézettsége és úgy az egész sorozat. Az én saját véleményem az, hogy az 1. évad volt a legjobb, aztán már lefelé csúszott minden. Még a 2. is tűrhető volt, de aztán valahogy nem éreztem azt, amit az elején. Kicsit idegesített a főszereplőnő is, (bár a Nyomtalanulban jobban tetszett, Férj már akkor is ki volt tőle akadva). És persze ebben a sorozatban is adott volt egy jóképű főhős-rendőr (mert szeretjük őket!). Én megmondom őszintén, hogy nekem jobban bejött ez a nyomozó, mint a legtöbb fiatal, nyálas szépfiú az ilyen hasonló sorozatokban. Szeretem a markáns arcú, idősebb pasikat, nem a szépfiúkat. Az egyetlen dolog, ami nem tetszett, az Dylan Walsh szinkronhangja volt. Nagyon rosszul választottak szerintem. Mindig Jackie Chan jutott az eszembe. :(

Azt olvastam, hogy amikor le akarták állítani a forgatást, a sok lelkes rajongó petíciót ír, és így készült el a 3. és 4. évad.
Tudjátok, én is rajongó vagyok, mármint egy másik sorozatnak, amit nagyon szeretek, és egyszerűen nem tudom megunni. Épp most hallottam, hogy lesz belőle új sorozat! Hát persze, hogy várom!!!!

Na, de vissza ide!
Hihetetlen egy ilyen képesség, és tényleg létezik!
 


Nos, utánajártam, mert én szeretek utána járni a dolgoknak. :) Ahogyan itt írtam arról, hogy tényleg működik az, hogy arcról meg tudják mondani, hogy valaki hazudik-e vagy sem, így igazából is élnek olyan emberek, akiknek olyan agya van, mint a filmbeli Carrie Wellsnek.
Ezek az emberek azok, akiknek olyan a memóriájuk, hogy életük minden pillanatát képesek visszaidézni.
Hipermnéziának nevezik ezt az állapotot, ami fejlett memóriát jelent. Más néven: Szuperior Autobiografikus Memória. Állítólag nagyon kevés ember van, aki ilyen képességekkel bír. A Wikipédia szerint 4, egy másik cikk szerint kb. 60 ember van a világon, aki ezzel rendelkezik.  Kíváncsiságból utánajártam néhánynak, hogy kik ők.
  • Bob Petrella - egy Amerikában élő televíziós producer, talán Stand-upos is, akit ezzel diagnosztizáltak. Állítólag az elmúlt 45-50 évből bármit fel tud idézni. Akkor tűnt fel neki, hogy kicsit más, amikor úgy írta meg a teszteket, hogy nem tanult semmit, de mindenre emlékezett. Minden telefonszámra, és minden eseményre emlékszik.
  • Marilu Henner - színésznő, aki állítólag szintén hasonló képességekkel rendelkezik. Azt mondta, hogy "Olyan, mintha betennék egy DVD-t a lejátszóba, és bárhová odatekerhetném. Újra ott vagyok, és pontosan látom a dolgokat, ahogyan az adott napon vagy pillanatban megtörténtek." Egyébként nagyon érdekes, de ő játszott a sorozatban vendégszereplőként. Carrie nagynénje volt.  

(Getty Images)
  • Louise Owen new york-i hegedűművész, aki elmondása szerint emlékszik minden egyes napra, ami 11 éves kora óta eltelt. Az agya úgy működik, mint egy naptár - ha valaki mond neki egy dátumot, képes felidézni, milyen fontos események történtek aznap, vagy hogy ő pontosan mit csinált.
 
Vannak még mások is, akik lenyűgöző, már-már emberfeletti memóriával rendelkeznek. Például Brad Williams rádiós hírolvasó a wisconsini La Crosse-ból, aki imádja a képességét

vagy Rick Baron kutató Clevelandből, aki minden filmre pontosan emlékszik, amit valaha látott.

Kutatók szerint az extrém emlékezőtehetségű emberek képességeinek tanulmányozása új fejezetet nyithat az emberi memóriával kapcsolatos kutatások történetében. Ez pedig rendkívül fontos lehet a kognitív rendelleneségekkel, például Alzheimer-kórra küzdő betegek számára.
Ugye milyen érdekes világ is ez?

Nos, ez után(visszatérve a filmre egy mondat erejéig) csak azt tudom mondani, hogy akinek van kedve, az nézze meg. Csak az utolsó évad utolsó fejezetét ne! Mert azt nagyon elrontották!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése