2019. március 14., csütörtök

8 kérdés, amivel hagyd békén a vegákat!

Találtam egy jó írást, ami nagyon tetszett, amin jót szórakoztam. És ami tényleg elgondolkodtató. Érdemes elolvasni. A cikk írója 17 éve vega. Én 26 éve. De a kérdések ugyanazok.
Mi vegák már megszoktuk ugyanazokat a kérdéseket, és ugyanazokat a válaszokat is adjuk, mert már reflexszerűvé válik, amikor 120adjára sem érti meg az értetlen kérdéseire felelt válaszaimat. Egy idő után feladom. Nem tisztem meggyőzni senkit, és nem is akarok. Nem olyan régen egy VEGÁN!!! oldalon futottam bele valakibe, aki azt ajánlotta, hogy egyek pacalt, mert nem tudom mi a jó! Vegán oldalon! Nem is értem, minek mennek ilyen helyekre trollkodni az emberek, és egyébként is... egyen, a többit meg hagyja békén!
Egyébként azt vettem észre, hogy a társadalom vált ilyenné. Akárki ír egy bejegyzés, mindenki elkezdi osztani az észt. Ki hogy eteti a gyerekét, vele alszik-e vagy sem, ki kivel jár/él/házas, meleg-e vagy sem, miért így és nem úgy csinálja a dolgait ... és nagyon bunkó módon tudják ezt az emberek képviselni. Azt kell mondjam, nagyon sok a közönséges, buta ember. Ezt fel merem vállalni (mégiscsak az én blogom). :)
Ugyanez a helyzet az étkezéssel is. Az én környezetem már megszokta, ráadásul a baráti társaság nagy része (a gyülekezetből is) vegetáriánus, így nem kell újra meg újra elmondani az okokat, de mégis akad össze az ember új emberekkel, akiknek aztán ÚJRA el kell mondani a miértet és a hogyant is. Amivel alapvetően nincs baj, szívesen beszélek róla, meg látom is értelmét, ha nem érzem, hogy kötekedős és "csakazértisbelemászokaképedbe" típus...

1) De miéért?
Tényleg nem szokták érteni és tényleg ez egy nagy kérdés. Mindenkit ez foglalkoztat, és mi vegák szívesen elmondjuk, hogy egészségügyi okból, vallási okból, állatszeretetből vagy húsundor miatt, esetleg így nőtt fel...
Én egyébként úgy gondolom, hogy az, hogy mit eszünk, bizonyos fokig magánügy. Függetlenül attól, hogy az egészségtelen étkezés sok embernek okoz komoly betegséget, amivel nem akarnak szóba állni. Másrészt egy idő után tényleg idegesítő, amikor erről faggatják az embert. Én szeretek vega lenni. És a brokkolit is szeretem:
Frappáns válaszunk a miértekre: Mindenki azt vesz a szájába, amit akar. (a cikk szerzője válasza)

2) Akkor mit eszel te tulajdonképpen?!
Ez a kedvenc kérdésem! De tényleg! :)
Most nagyjából összeszámoltam, hogy kb. 50 fajta zöldség eszembe jutott, és kb. ugyanennyi gyümölcsfajta. Na, ha én csak minden nap ennék egyfajtát, akkor sem unnám meg sohasem, és változatos is lenne. Ellenben a hússal, amiből általában 3-4 fajtát használnak az emberek (bár ha a vadat is belevesszük, akkor kicsit több).
Én speciel nem vagyok egy nagy főzelékes, de mindenből lehet készíteni, és fasírtot is, nem igaz? Egy kis párolt brokkolitól meg egyenesen rosszul lesznek! :)
El sem tudják képzelni, hogy mi, vegák éppen ugyanúgy szeretjük az ízletes, fűszeres, izgalmas ételeket. Ugyanúgy elkészítünk mindent, ahogy a húsevők. Mert minden helyettesíthető, de én semmit sem akarok helyettesíteni!
Tényleg azt gondolják, hogy nekünk vegáknak zabízű a szánk, és egyhangú és monoton az étkezésünk.

Frappáns válaszunk az „akkor mit eszel” kérdésre: Kavicsot. (a cikk szerzője válasza)

3) És nem hiányzik a hús?
Ha hiányozna, ennék. Nem?
Nyilván azért nem eszem, mert valamilyen okból így döntöttem. Ha akarnék húst enni, megtenném. Volt ilyen, amikor első terhességem volt, hogy megkívántam a halat. Én, aki még húsevő koromban sem ettem meg, a lányomnál megettem. Kb. kétszer, és azóta sem bírom. De ha kellene, mondanám.


4) Hát a növényeket nem sajnálod?
Hát... egyszer évekkel ezelőtt belefutottam egy pasiba egy közös ismerősünk oldalán, akit nagyon érdekelt ez az egész vegaság, kérte is, hogy írjak, írtam is, de persze azóta sem érdeklődik. :) Mindegy, egyszer ő kérdezte meg tőlem ezt, hogy "nem sajnálod a borsót, amikor lelegeled?" mert hogy az is élőlény!
Nos... ez már a kötekedés magasiskolája. Az ilyen kérdezők élvezik, ha előjöhetnek a növények érzelmeivel, és akkor kialakulhat vita (én ebbe nem szoktam belemenni) a növények és az állatok közötti idegrendszeri különbségek kifejtésével. De aztán ebből nagy vita lesz, és a szelíd vegánok is állati szintre süllyednek. Bár én kérek elnézést az állatok nevében!

Frappáns válaszunk: Ne is mondd! Sírok minden fűnyírásnál. (a cikk szerzője válasza :) )

5) Úristen, és hogy viszed be a fehérjét?
Amikor a legnagyobb gyerekem megszületett mindenki emiatt aggódott. Meg aztán amikor a többi... hogy mi lesz így velük... Na ja! Mintha a fehérjét csak hússal lehetne bevinni a szervezetbe! De tényleg nagyon foglalkoztatja az embereket, valószínűleg halálra aggódják magukat miattad, hogy szegény te! Csak úgy mondom, hogy ez nincs így! Az én gyerekeimnek mindig tökéletes volt a vérképe, mert bekerült sok minden másból.
Tényleg nagyon kedves, hogy mindenki az én protein bevitelemmel foglalkozik, de tényleg! Ahogy a cikk írója írja, és ami vicces, de elgondolkodtató:  (Azért az elgondolkodtató, hogy többen aggódnak vegetáriánus ismerősükért, mint az afrikai éhezőkért.)

Frappáns válaszunk a fehérje-mizériára: Mandulából, pisztáciából, mogyoróból, dióból, (aki közülünk eszik tojást, az a tojásból, tejtermékekből), babból, sárgaborsóból, mákból stb.
(a cikk szerzője válasza)

6) Figyu, nagyon zavar, ha megeszem előtted ezt a hambit?
Általános tévhit, hogy minden vega rosszul van attól, ha valaki húst eszik mellette. Vannak fanatikusok, nem mondom, hogy nincsenek. Én pl. a kávéval vagyok, így gyerekkorom óta nem bírom a szagát, és a közelembe se szívesen engedem a kávé illatát. Pedig mindenki kávézik a családomban, meg a Férjében is. És mindenki húsevő a családomban, meg a Férjében is. Most azért nem fogok elmenni egy családi vacsorára, látogatásra, mert húst esznek?
Nem leszek rosszul és nem zavar. Az unokatestvérem barátnője vega, az unokatesóm erősen húsevő. A barátnője mégis megcsinálja neki, mert szereti. Ha a társunk tiszteletben tartja a szokásunkat, mi is tartsuk tiszteletben az övét. (Mondjuk nem tudom, hogy megcsinálnám-e Férjnek, (még jó, hogy ő sem eszik húst) mert megfogni én sem szeretem a húst.
Frappáns válasz a kérdésre, zavar-e a hús: Csak akkor, ha még él. (a cikk szerzője válasza)

7) Na de halat se?
A másik nagy kedvenc kérdésem.
Egyszer láttam egy főzős műsorban,  amikor éppen az összes húsevő sztár arról beszélt, hogy a vegák esznek halat, mert az nem hús.  Hát... nem!
Az a megdöbbentő számomra, hogy a halat valamiért nem tekintik állatnak az emberek. Nem is tudom, szegény... növénynek nem növény, állatnak meg nem állat?
Ami tény: húsevő koromban sem ettem meg semmit, ami vízben volt, élt és ott lélegzett. És most sem teszem!
Ami tény: Férj nem eszik húst, de bizonyos ritkasággal (nyaralások alkalmával, vagy szülőknél) eszik halat. Éppen ezért ő nem mondja magáról, hogy vegetáriánus, mert nem az.
Ami tény: A sógorom nagy húsevő. Húst hússal eszik. Nagy hobbija a pecázás, de sohasem eszik halat. Mert az neki nem hús.
Na, ez ám a felállás!
Idézet a cikkből:  "Jókat szoktam derülni, amikor a kínai kaja vegetáriánus menüjéhez odaírják, hogy „puhatestűeket és halat” tartalmaz. Vajon melyik a zöldség-gyümölcs e két lény közül? A helyes választ beküldők között két halnövényt sorsolunk ki."
Frappáns válaszunk: A brit tudósok szerint a hal az állatok közé sorolható. (a cikk szerzője válasza)
Az utolsó kérdés kicsit szexista jellegű lesz, ha zavar, ne olvasd tovább!

8) Na és a szádba se vagy hajlandó venni a húst? (Hahaha.)
Ez egy nagyon pikáns kérdés, és már most elnézést kérek! De ez is egy tipikus kérdés. Leginkább azon férfiak részéről, akik zavarba akarnak hozni, vagy kellemetlen helyzetbe akarnak sodorni. Volt már rá példa, és ilyenkor mindig is zavarba jöttem. Mert sajnos vannak olyan emberek, akiket ez éltet. Én szívesen beszélek ezekről a témákról, már nem jövök zavarba, de régen igen. És élnek a földön olyan emberek, leginkább férfiak, akik élvezik az ilyen helyzeteket.
Egyébként azt kell mondjam, hogy ez egy régi vicc, ami poénnak is rossz.
Én általában elhajtom az ilyen embereket valami poénfélével, jelezve, hogy ízléstelen, de van aki ezt sem veszi komolyan. Így javaslom a cikkírója frappáns válaszát:
Frappáns válaszunk: Állatot nem eszem. De emberhúst igen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése