2018. január 4., csütörtök

Boltos

Szeretek bevásárolni. Szeretek boltba járni. Szívesen is megyek. 

Itt, nálunk van Lidl és Aldi is, (ebbe a kettőbe járok szívesen), s mert bár van Penny és Spar is, ezeket kevésbé szeretem. A Pennyt, mert sokáig kell várni, mire jön egy kasszás, és bár egy-két termékük olcsó, csak és kizárólag célirányosan megyek hozzájuk, ahogyan a Sparba is. A Spar meg drága, szerintem. A gyerekeim 1-2 dolgot onnan szeretnek, és és meg is veszem őket.


Ami tény, hogy néha megdöbbenek, hogy mi minden kerül a kocsikba. Az enyémbe is, de azért az emberek többsége furcsa dolgokat vásárol. Ezt leginkább karácsony táján látom, meg húsvétkor, meg amikor 1 napos ünnepek vannak. Mintha csak túlélésre játszanának, mindenki mindig telepakolja a kocsit. Én erre tudatosan próbálok figyelni. Hogy ilyenkor csakazértse!!!!

Nem néztem utána a statisztikának, de szerintem egy átlagos család minden hónapban több tízezer forintot biztos a boltokba hagy. És nagyon sok olyan dolgot veszünk, amire nincs szükségünk. Én most, hogy lomtalanítok (már egy ideje elég komolyan és keményen nyomom), látom, hogy sok olyan dolgunk van, amit vettünk, aztán nem használtuk. Azt gondoltuk, hogy majd jó lesz valamire, de nem így van...
Nem vagyok az a típusú vásárló sem, aki minden szórólapot átnéz, kigyűjti, hogy mi hol a legolcsóbb, és a nyakába veszi a várost, és bejár legalább 3-4 boltot. Szerintem a fáradtság meg a benzin (ha autóval van) többe kerül. Persze már megkaptam, hogy "akinek van pénze..." szoktam is mosolyogni, hiszen munkahelyem sincs, nemhogy fizetésem... de hagyjuk. 
A szórólapokat egyedül papírgyűjtésnél szeretem.
Próbálok tudatos vásárló lenni, de megmondom őszintén nem mindig sikerül. 

  • De az viszont tény, hogy már szatyrokkal felpakolva indulok vásárolni, kevés zacskót hozok el. 
  • Mivel a szokások embere vagyok, általában ugyanazokat a dolgokat vásárolom. Nehezen tudok változtatni, de persze szoktam. 
  • Nekem az Aldi és a Lidl bejön. Az Aldiban sokkal több a vegás termék, oda azért megyek szívesen, a Lidl-be meg alapból. :)
  • Általában havi egyszer csinálok egy nagy bevásárlást, ilyenkor leginkább Férjjel megyünk el, hiszen neki kell cipelnie a nehezebb dolgokat, mivel, ahogy már említettem nem működik jól a kezem, nem tudok vele rendesen fogni, erőkifejtésre sajnos eléggé alkalmatlan. :(
  • Persze, ha valamit meg tudunk termelni magunknak, mert van kertünk, az mindig jobb és sokkal, de sokkal finomabb, mint amit a boltban adnak. Nekem sajnos a paradicsom gyengém, és bár tudom, hogy nem olyan ízű, meg tudom, hogy mindenféle kezelésen megy át, de szeretem és egy héten egyszer télen is muszáj ennem. Amikor szezonja van, minden nap! 
  • Használom a boltok kedvezménykártyáit is, de nem igazán váltottam még be őket. Ahogy az Üvegtigrisben volt: "Majd mi gyűjtjük tovább, igaz Lalikám!" 
  • Olyan ételeket, amiket meg tudok csinálni, nem veszek. Volt már, hogy kaptam ajándékba előre csomagolt sütis lapokat... hát... megmondom őszintén a tyúkok ették meg, mert inkább megsütöm őket. Mondjuk kiflit is tudok sütni, de azért néha-néha veszünk boltit is. Csak az íze miatt... :)
  • Azokat a dolgokat, amelyek drágák, megpróbálom beszerezni olcsóbban. Például nem veszek a boltban teljes őrlésű lisztet, mert iszonyú drága. Ehelyett veszünk búzát egy zsákkal, és megőröljük a kis házi malmunkkal, amibe érdemes befektetni. Tényleg megéri, csak ajánlani tudom.
                                      
  • A kenyeret általában én sütöm. Még akkor is, ha nincs időm kézzel csinálni, de ha a gépbe beteszem a hozzávalókat, az biztosan finom is lesz. Zsófia osztály kimondottan szereti és várja, hogy mikor küldöm. Havonta egyszer szoktam sütni az osztályának. 
  • És megmondom őszintén, hogy Bioboltokba sem járok, mert azok a termékek, amelyeket szívesen fogyasztunk, iszonyú drágák. De persze, mivel a baráti társaságom többsége vega, és persze a gyülekezetünkbe járók többsége is az, megoldjuk ezt egymás (gyülekezeti szinten) között, olcsóbban. Jóval olcsóbban. Én már szóltam néhány Bioboltban, hogy iszonyú árakkal dolgoznak. Mondtam nekik, hogy a szóját majdnem fele annyiért szerzem be, mint amennyi náluk. És persze, hogy mindenki hűledezik, hogy milyen drága az egészséges és Vega életmód. Az hát, ha valaki ilyen boltokba megy! Persze, azért szoktam venni falafelt, meg fasírtporokat, meg ezt-azt, mert ezeket a gyerekeim szeretik, de azért már jó látni, hogy némelyik bolt is ráállt arra, hogy figyelnek a vegákra. Ez persze ritka, és számomra dicséretes. :)
  • Nem tudom, hogy nálatok hogy van, de nálunk azért szokott maradék lenni. Sokszor jut eszembe a Kenyérszaporítás története, ahol a csoda után még összeszedtek 12 kosár maradékot is. Tudom, hogy Jézus a takarékosságra akar megtanítani minket, és ez a történet jól példázza. De mi sajnos hagyunk maradékot. És néha az élelmiszer is ottmarad a hűtőben, és megrohad. Bocsi, nincs mindig rá időm, hogy kitakarítsam. Én nem vagyok az a tökéletes anyuka! 
 
  • Azt hiszem, hogy rá kellene szokni arra, hogy csak akkor kapnak desszertet, ha megettek mindent. Mondjuk ez nem is rossz ötlet! :)
  • Mostanában rászoktam arra, hogy rendszeresen vezetem azt, hogy mikor, melyik nap mit főzök. Megnézem, hogy mi van itthon és persze megnézem, hogy mi az oviban a kaja, és aszerint főzök. 
  • Ami sok nálunk, az a petpalack. Bár sok vizet iszunk, vannak kedvenc "iszikéink", ahogy mi hívjuk, és szívesen is fogyasztjuk. Például a Lidl-ben található citromos víz Férjjel az egyik kedvencünk. Tudom, hogy nem mindegyik egészséges, de azért ez belefér néha.
                                
  • Minden vásárlás előtt listát írok. Általában tudom, hogy mi van itthon, de van, amikor tényleg elfelejtem és például van itthon 3 ketchup (a gyerekeknél örök kedvenc), de egy darab mustár sem... (csak egy példa). Ám az is tény, ha csak Férjet küldöm, ő mindig csak és kizárólag azt veszi meg, ami a listán van, én viszont még meglátok ezt-azt... :) Ezért mostanában igyekszem őt küldeni, de néha azért van kedvem boltba menni... :) :)
  • Amit lehet dobozokban tartok, a tárolás miatt is. Ez lett az új hobbim. Szerintem az Aldiban én vásároltam fel az összes dobozt, pedig még kellene...
  • Nagy áruházakba, mint Tesco meg Auchan nem igazán járok. Egy évben egyszer szoktunk, karácsony előtt elmenni ajándékokért.
  • Vegák lévén, a húsok kimaradnak az életünkből. De megmondom őszintén, ha húsevő lennék, sem vásárolnék boltban. Valószínűleg tartanék állatokat (ahogy most is vannak tyúkjaink, de nekik megígértem, hogy végelgyengülésben fognak meghalni), de örülök, hogy nem vagyok húsevő. 
  • Van kertünk, és termeltünk is benne. Régebben volt fagyasztóm, de nem használtuk ki. Amit más formában fel lehet dolgozni megtettük, de például a tökféléket nem szeretem fagyasztva, kivéve a főzeléknek valót, de mivel ez csak az én kedvencem, azt a pár száz forintot nem sajnálom rá. Amikor egy adott növényből sok van, sokat fogyasztunk belőle. Mondjuk mi figyelünk arra, hogy olyan dolgokat termesszünk, aminek van haszna. Ezért van nálunk mindig sok-sok paradicsom, paprika, bab, borsó, ilyesmi. Tavaly (de furcsa, pedig még csak 4 nap telt el) dinnyenagyhatalom voltunk, idén még többet ültetünk.
  • Mivel a lekvárokért annyira nem rajong a család, évek óta nem raktam el, még mindig van régi. Csak Zsófi szereti, így azt is meg tudjuk venni. :)
                                   
  • Még sok mindent lehetne írni ebben a témában, de ami a legfontosabb, és amit érdemes lenne megtartani. (Nem szoktam) - NE MENJ AZ ÜZLETBE ÉHEN. EGYÉL, MIELŐTT ELMÉSZ!
  • Mindezek ellenére jó és TUDATOS vásárlást kívánok!!!

4 megjegyzés:

  1. Szia :)

    Szeretném megkérdezni, honnét szerzed be a szóját és a gabonát?
    Régóta gondolkodom a gabonamalmon, mert gluténérzékenyek vagyunk, de azért nem vettem még, mert nem tudom honnét tudnék beszerezni gabonát? A köles még csak hagyján, rizs egyszerű, de pl a hajdina? Cirok? Kukorica? Búza nálunk sajnos nem jöhet szóba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi búzát eszünk, azt szoktam felkutatni. Van egy-két ismerősöm, aki termel, és tőle veszünk.
      Kukoricát is szoktunk, de azt leginkább a tyúkoknak. :)
      A közösségünkben vannak emberek, akiknek ez szívügye, így fellelhető és olcsó helyeket keresnek és találnak.

      Van viszont egy jó ismerősöm, aki teljes mértékben képben van. Itt a Facebook profilja: https://www.facebook.com/elet.okos?ref=br_rs
      Gábor élelmiszeripari mérnök és komoly képviselője a vegán étkezésnek. Szerintem ő tud segíteni, vagy tud ötletet adni.

      Törlés
    2. Ja, Tóth Gábornak hívják, BioGabi más néven.

      Törlés