2018. szeptember 4., kedd

Filmajánló - Költői szerelem

A gyerekek nem voltak itthon hétvégén, és csend volt a házban. A macska aludt a jó meleg takarón, én pedig fejben az iskolára készültem. Mégis úgy éreztem, hogy készülődés közben kell valami, amit nézni szeretnék, és persze, mivel romantikus időszakomban vagyok, romantikus filmet. Így, ahogy mostanában szoktam ráklikkeltem a YouTube-ra, beírtam, hogy romantikus filmek, és ezt dobta ki. Én pedig ráklikkeltem.
Nem mindig szoktam végignézni az itt található filmeket, mert van, amelyik fárasztó és egyébként is. De Aaron Ekhart neve ismerősen csengett, meg tudtam, hogy láttam már valahol, így gondoltam, elkezdem. És milyen jól tettem!

Nagy rajongója vagyok a kosztümös, romantikus filmeknek (Pride and Prejudice Forever!!!), és tényleg ritkán találni olyat, ami jó. Nos, ez jó volt. Még akkor is, ha csak a film fele volt kosztümös :), de azért romantikus volt teljesen. És most ez kellett nekem!
Az egyetlen problémám Gwyneth Paltrow-val van, akit nem kedvelek. Már a Marvel-filmek Pepper Pottsaként is idegesített. Persze sok filmet láttam tőle, és nem is nevezném tehetségtelennek :) - micsoda kegy tőlem!, de tényleg... Biztos neked is van olyan színész, vagy színésznő, akiről tudod, hogy jó színész, de nem bírod. (Nekem van több ilyen.)
Nos, azért belevágtam, és bizony nem bántam meg. 

Maga a történet - története két szálon fut. Egyrészt a jelenkori Angliában, ahol egy ösztöndíjas amerikai irodalmár egy híres költő szerelmes levelére bukkan, és nyomozásba kezd egy rideg és távolságtartó irodalomprofesszorral, akit még rokoni szálak is fűznek ehhez a nyomozáshoz. Tudjátok, ahogy lenni szokott, bonyolult barátság alakul ki köztük, ami először komoly szakmai síkon mozog...
Őket játssza Paltrow és Ekhart, és jól. Távolságtartó, de mégis van ott valami a levegőben...
A másik szál pedig a 19. századba visz minket, ahol egy házas férfi és egy biszexuális nő szerelme bontakozik ki. A szerelmes leveleket, amiket egymásnak írtam, bocsánat a szóért, de nem tudok mást ide írni, imádtam. A hangulata, a stílusa, az irodalmisága, a varázsa... Nagyon szeretem az irodalmat és a verseket, és mindig is úgy éreztem, hogy egykoron, régen másképpen fogalmaztak az emberek. Sokkal mélyebben írták le, amit éreztek, és ami bennük volt. 
A történetben ez a pár két költő, akik számára a kapcsolatuk az utókor számára rejtve maradt, de hihetetlen varázsa és romantikája volt az egésznek.

Jelzem: nem pártolom sem a homoszexualitást, ami a filmben bizonyos fokig megjelenik, sőt kimondottan ellenzem. Nem pártolom a titkos viszonyokat sem.  Alapvetően ezek ellen vagyok, mégis most szeretnék a film erejéig elvonatkoztatni, csak egy kicsit! Mert a film nagyon jó!

A másik két szereplő is meglepetés volt nekem. Jeremy Northamot kevés filmben láttam, viszont Jennifer Ehle ismerős lehet mindenki számára, akinek rajongása tárgya a Büszkeség és Balítélet. Igen, ő annak a fantasztikus BBC-s sorozatnak az Elisabeth Bennettje. Szerintem igen jó színésznő, sajnálom, hogy beskatulyázódott, és nem igazán tudott belőle kitörni.
A filmnek -  attól függetlenül, vagy azért, mert romantikus volt, sőt azt mondanám, hogy túl érzelmes, de nem csöpögős, - egyetlen percét sem untam. Nekem nagyon tetszett. 

Kicsit furcsa érzések is kerítettek a hatalmukba a végére. Míg a világ a 19. században jóval visszafogottabb volt, egy leszbikus elvonult a világ elől és csendes magányában élt, addig ma minden azt harsogja, hogy el kell fogadni, és ha nem teszed meg, neked kell elvonulnod! Nem hiszek ebben a nagy, demokratikus szabadságban, nem hiszem azt, hogy ez másokra tartozik. 
Régen is voltak tiltott érzések, és most is vannak. 
A döntés, hogy hogyan viszonyulunk, csak rajtunk múlik.



Szeretettel ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése