2019. február 21., csütörtök

Kávéalkotások, de nem ajánlom

Én, személy szerint nem szeretem a kávét. Sem az illatát, sem az ízét.  Sosem szerettem. Életemben egyszer ittam, amikor lement a vérnyomásom és egy rokoncsalád rám kényszerítette. Szó szerint. Na, egész éjszaka nem aludtam, és úgy vert a szívem, hogy csak na!
Tudom, hogy sokan szeretik, és sok embernek fontos szerepet tölt be.
Amikor még Nyíregyen dolgoztam az iskolában, láttam a kollégáimat, hogy milyen "zombik" voltak, ha nem ihatták meg a kávéjukat és nem szívhatták el a cigijüket (persze mindezt egyszerre). Néhányszor kérték, hogy főzzek nekik, de mondtam nekik, hogy ne haragudjanak, ezt nem tudom bevállalni.
Semmiképpen nem szeretném népszerűsíteni a kávét. Úgy gondolom, hogy káros, nem jó a szervezetnek és nem tesz jót.

Ettől függetlenül vannak baristák, akik nagyon profik. Olyan személyek ők, akik kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkoznak. Tudásukat tanfolyamokon vagy gyakorlat során szerzik meg. Van egy ismerősöm, neki a fia is ezt csinálja. 2000 óta pedig már versenyek is vannak. Engem egyébként nem dob fel ez az egész, de találtam néhány képet, és csak a művészi részét láttam meg bennem. Tényleg ügyesek egyébként.









Azért én még mindig és továbbra is teapárti vagyok. Bár már arról is leszoktam. A fekete tea sem tesz jót a szervezetnek.
Néhány egészségügyi tanács ehhez:
  • "A mértéktelenség a tea, kávé, bor, sör, rum és pálinkaivásnak, dohányzásnak, kábítószerezésnek következménye a szellemi és testi romlottság; s ez folytonosan növekedik." (Egészség tanácsok 49)
  • "A kávé árt a szellemi és erkölcsi erőknek. A kávéivás ártalmas kielégülés. Pillanatnyilag rendkívüli élénkségre serkenti az agyat, de az utóhatása kimerültség, fáradt levertség, a szellemi, erkölcsi és testi erők bénulása. Az agy elernyed, s hacsak elszánt erőfeszítést nem teszünk, hogy legyőzzük a szokást, az agyműködés végérvényesen csökkenni fog." (Hogyan étkezzünk 421
  • "Az élvezeti tea serkentőként hat, s bizonyos fokig részegséget okoz. A kávé és több más nép szerű ital hatása is hasonló. Az első hatása élénkít. Izgalomba hozza a gyomoridegeket; ami serkenti az agyat, majd az agy serkenti a szívet, és rövid életű erőt ad az egész szervezetnek. A fáradtság feledve; az erő mintha megnövekedett volna. A szellemi képesség fölrázva; a képzelet élénkebb lesz." (Nagy orvos lábnyomán 326)
  • A tea, a kávé, a fűszerek, az édességek mind okozhatnak emésztési zavarokat. A húsételek szintén károsak. Természetes izgató hatásuk önmagában elég érv fogyasztásuk ellen. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az állatok milyen nagy százalékban betegek vagy betegség hordozói, akkor kétszeresen is indokolt, hogy a húsfogyasztástól tartózkodjunk. A hús ingerli az idegeket, fellobbantja az indulatokat, s ezáltal az alacsonyabb rendű hajlamokat erősíti az emberben. 
És ez csak néhány idézet, amit találtam. :)
De a képek azért jól néznek ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése