2019. szeptember 3., kedd

Pozitív kihívás - 1. nap

Már egy ideje érlelődik és formálódik bennem az, hogy változtatni kell az életemen. Sokáig nem volt ez így, de az utóbbi időben sok mindent átértékeltem. Nagyon jó volt erre a nyár nekem. Sokat segített mérlegelni és értékelni. Ezért gondoltam, hogy kihívások elé állítom magamat (csakis magamat, de ha van kedvetek, csatlakozhattok! :) ) 
Biztos vagyok benne (magamat ismerve), hogy nem nem lesz mindig folyamatos, de azért próbálok figyelni rá, már csak azért is, mert már ezeket kidolgoztam, csinálom is egy ideje. 

A nyár nekem nagyon jó volt, feltöltődtem. De sok rossz dolog is ért az utóbbi időben, amit meg nem akarom, hogy bekerüljön az életembe, és meg kell tanulni nagyon kontrollálni magamat. Szeretek egyébként kontrollálni, erősen kontrollos személy vagyok. :)
Úgyhogy muszáj magamat is egy kicsit gatyába (szoknyába) ráznom!


Nagyon sok mindent szeretnék változtatni az életemben. Sok mindenre kell odafigyelnem, mert sok dolog történt velem és bennem. Lelkileg, fizikailag egyaránt. Éppen ezért elhatároztam, hogy most egy kicsit tudatosabbá teszem a napjaimat. Mert nem jó halogatni.
Nagyon sokszor van bennem elhatározás, változásra való kényszer (a szónak a jó értelmében), de sajnos előfordul, hogy nehezen indulok el, vagy hozok meg egy-egy döntést. Most is rengeteg ilyen van az életemben. Nagy bennem az elhatározás (újra), de egy döntést meghozni nem mindig egyszerű és főleg nem mindig kényelmes.
Sokszor érzem, és tudom is tudatosan, hogy változásra van szüksége az életemnek (NEM AZ ÉLETEMBEN!), de nem mindig tudom, hogy mit is akarok, mit szeretnék és min akarok változtatni. 
Most nem olyan régen készítettem magamnak egy tervet, a szeptember erről fog szólni. Egy 30 napos projekt, elsősorban magamnak, aztán majd meglátjuk.
Mert muszáj volt meghoznom néhány döntést, amit szeretnék, nagyon szeretnék betartani. 
Önmagam és az egészségem érdekében. Remélem, hogy sikerül!

A mai, első kihívás: MENJ! MOZDULJ KI! GYALOGOLJ!


Igen, ez elég egyszerűen hangzik, és lehet, hogy minden nap csinálod is, amikor dolgozol vagy amikor a gyerekeidet elviszed az iskolába, óvodába, de mégis, én többet szeretnék ettől.
Azt, hogy jobban odafigyeljek magamra!
Elkényelmesedtem, és ezt a tavalyi év remekül megmutatta.
Nagyon könnyű az embernek, ha hazaér, leülni a fotelba, lefeküdni az ágyra, megnézni egy filmet vagy tölteni egy jó kis forró csokit..., de én látom magamon, hogy a mozgáshiány milyen rossz hatással van az emberre.
Egykor sokat mozogtam, most kicsit eltunyultam. 
De most elkezdődhet valami, és szó szerint előreléphetek, előreléphetsz!

Én nagyon szeretek gyalogolni, mindig is szerettem. A tavalyi év a kényelemről szólt, de idén! Gyalog fogunk iskolába járni. A gyerekeim alapvetően szeretik, bár szoktak háborogni, de ez van! Mindenkinek jót tesz. Mert gyalogolni jó!
Tényleg szeretek gyalogolni, és szoktam is, mindenhova gyalog megyek ha lehet, de a bokámon nem olyan régen felfedezett csontkinövés nem mindig teszi ezt lehetővé. Konkrét és erős fizikai fájdalmaim vannak, és reggel kb. fél óráig tart beindulni. (Csak úgy mondom:október 15-re van időpontom az ortopédiára. :( ) Nagyon erős fizikai fájdalmaim vannak, és nem tudom, hogy fogják ezt orvosolni, megoldani. De mindez ellenére én szoktam gyalogolni, mert tudom, hogy muszáj.
Nem a lényeg, hogy megszakadjunk az izzadtságtól, csak az a fontos, hogy mozogjunk, hogy nyúljanak az izmok. Néha én menni alig bírok, de ebben közrejátszik az is, hogy van néhány kiló túlsúly rajtam. :( Csak az a fontos számomra, hogy mozgassam a lábam és tiszta levegőt engedjek be a tüdőmbe!


Az előző iskolai időben sokat sétáltam a környéken. Egyedül. Elindultam és kb. 20-30 percet mentem. Közben fákat fotóztam és a természetet bámultam önfeledten. Itt van a Vértes tőlünk kb. 5 percre, és nem használjuk ki! Azért ez megdöbbentő!


Néha hajnalban (ez iskolaidőben, mert most nyáron tovább pihenünk) felmegyek a kertbe (oda is egy kemény állóképesség feljutni!, szerintem remek edzéstervet lehetne kidolgozni nálunk), amikor a gyerekek még alszanak. És csak szívom be a friss, kellemes reggeli levegőt és érzést. Persze az lenne a legjobb, ha az ember elmehetne egyet hajnalban sétálni (nem futni), már jobban indulna a napja. Azt is tudom, hogy minden csak hozzáállás kérdése. 
Tavaly kicsit elkényelmesedtünk a gyerekekkel. Egyszerűbb belerakni az autóba a táskát, az ételt és beülni. Idén úgy terveztem, hogy gyalogolni fogunk. Jót tesz az agynak és a lábaknak is. Meg nekik is, hogy kicsit frissebben érkeznek az iskolában, és még jól működik az agyuk. 

Én a legjobban egyedül szeretek sétálni. 
De ha van valakinek kutyája, úgy is jó. Esetleg mehetünk a társunkkal is, vagy a gyerekekkel, de akkor abban az időszakban nagyon fontos, hogy NE LEGYEN NEGATÍV KOMMUNIKÁCIÓ! Mert akkor felesleges volt eljönni. Nem tesz jót senkinek!
Mint mondtam, én ilyenkor fákat fotózok, mert a fáktól mindig jókedvem lesz. 

 
És hogy mi mindenben segít ez minket?

1. Segíti a vérkeringést. Nemcsak felébreszti az embert, hanem éberebbé is teszi. Különösen azoknak ajánlom, akik ülőmunkát végeznek. Pl. magamnak, aki bár egész nap teszek-veszek, és elfáradok, mégsem olyan fizikai megterheltség ez. Ráadásul kiüríti a mérgező toxinokat, és segíti az emésztést.
2. Egészségesebbek leszünk. Szükség van az izmainkra. Én az utóbbi időben éreztem, hogy valami nem úgy működik már. Nem úgy mozgok, nem úgy bírom az iramot.
Ezért muszáj tennem érte! Egy bizonyos kor után pedig még jobban oda kell figyelni. S mert én sem tartom magam még idősnek, öregnek, vagy korosodónak :), fontos, hogy erre is odafigyeljünk. Ráadásul erősíti a szívet, ami nem egy utolsó szempont.  Ha sokat sétálunk, mozgunk, akkor a szívbetegség, a cukorbetegség és más súlyos egészségügyi problémák is kevesebb kockázatot hozhatnak.
3. Stresszcsökkentő - Ó, igen! Én nagyon stresszes ember vagyok alapvetően. Mert szeretek valamit jól megcsinálni. És ha nem úgy működik, vagy valami gond van, akkor ideges leszek. Régebben,  egy időben stresszevő voltam (Néha még most is előfordul, de már jobban figyelek.)
A napi séta kiváló stresszoldás. Lehetőség arra, hogy elhagyva mindent, a munka nehezét, az életgondjait, és családi problémákat (Ha vannak), a küzdelmeket a gyerekekkel kijárjuk magunkból. 
Nekem ez szokott segíteni. 
Amikor elmegyek sétálni, a virágokat, fákat, a természetet figyelem. 
És persze benne Isten nagyságát. Számomra ez a megnyugtató!
4. D-vitamin pótlás! Ez nagyon fontos. Meg az is, hogy nyáron nem rekkenő hőségben tesszükezt. A D-vitamin fontos abban, hogy testünk erős csontokat építsen. Segít az immunrendszer szabályozásában, valamint olyan dolgok esetleges megelőzésében, mint az autizmus, az autoimmun betegségek, rák, krónikus fájdalom, cukorbetegség, magas vérnyomás. Az influenza kezelésére is kiváló. És persze a depresszió ellen. A napfény gyógyít! Ja, és a legjobb INGYESEN D-vitanim-kúra!
A szervezet minden nap kap a napfényből, az nagyon jó! Legalább 20 percet kell kint lenni! 

Úgyhogy kezdjünk is bele!
Vagyis én kezdjek bele!
Itt az ideje annak, hogy megszüntessem a stresszt az életemben, és elmondjam, hogy a mai napom is jó és boldog volt! 
Aztán a többi jön magától! 

2 megjegyzés:

  1. Ó, mintha az én gondolataimat írtad volna le! Veled tartok szívesen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm, és örülök!
      Mindig küzdök önmagammal, és rájövök, hogy nem vagyok túl kitartó bizonyos dolgokban, úgyhogy muszáj és gyerünk!

      Törlés