2023. augusztus 2., szerda

#136 Lawrence Sanders: A tizedik parancsolat

 Amikor néhány hete elkezdtem rendszerezni a könyveimet, rátaláltam erre a régi könyvre. Emlékszem, hogy még valamikor régen a nyíregyházi antikváriumban vettem 64 forintért. Régebben elolvastam már talán kétszer is, de most, hogy újra a kezembe akadt, már nem emlékeztem rá annyira. Csak arra, hogy tudtam, hogy a két szál, amiben a főszereplő nyomoz, összefügg. 

Szerintem jó könyv volt. Tényleg. Mondjuk hosszú ideig olvastam, de ez nem a könyv hibája, hanem egyszerűen az, hogy nem volt időm. A sok pakolás miatt már nem volt se erőm, se energiám este olvasni. Mondjuk rendesen össze is gyűltek az olvasásra váró könyvek. Nem tudom mi lesz...

Történet:

Joshua Bigg címzetes főnyomozó a Tabatchnik, Orsini, Reilly és Teitelbaum ügyvédi társulásnál. Munkaköre polgárjogi perekkel kapcsolatos rutinvizsgálatokra szorítkozik mindaddig, míg rá nem bízzák a hónapokkal korábban nyomtalanul eltűnt Stonehouse professzor meg az öngyilkosságot elkövetett Sol Kipper ügyét. Kezdetben ártatlan rutinügynek látszik mind a kettő, majd a két különálló ügy váratlanul összefut: az imponáló Knurr tiszteletes alakja kapcsolja össze. És Joshua Biggnek végre alkalma nyílik, hogy megcsillogtathassa képességeit, és valódi nyomozóvá váljék.

Ebben a könyvben nem lövöldöznek és nem csorog a vér folyamatosan, még hullák is éppen csak hogy vannak, ezzel szemben nagyszerű a nyomozási folyamat leírása, és a szűk bűnügyi cselekményt jól ("szakszerűen") megírt tömör jellemzések és környezetábrázolás egészíti ki. A krimiben kötelező többletet megkapjuk: ez egyrészt fejlődésregény, másrészt egy ügyvédi cég működését ismerjük meg részletesebben.

Ráadásul a főhős Josh egy olyan személy, akit mindenki megkedvel. Pont azért, mert ellentétes az elképzelt és a világ által kreált és elvárt akciózós zsaruktól. (Mondjuk azért Jack Reacher még mindig a nagy kedvemcen.) De itt értheted meg azt, hogy lehet, hogy valaki kicsinek született, de attól még lehet nagy abban, amit csinál, és a jelleme is.

Néhány jó idézet belőle:

* Képtelen voltam a rámenősségre; szégyenlős, bizonytalan, gyámoltalan magatartásom szemmel láthatóan valamiféle együttérzést váltott ki, s ennek hatására az emberek azt gondolták: segítsünk ezen a fiún. Így aztán ugyanazzal a módszerrel arattam sikert, mint amely a nők meghódításában segítségemre volt: az egész világ az ölébe akart venni.

* A világ öt elemből áll (...): Föld, levegő, tűz, víz és süket duma.

* Mindnyájan egyek vagyunk (...) a gyengeségeinkben.

 Összességében remek alkotás, csak ajánlani lehet.

Fantasztikus!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése