Országos Rebarbara Pite Nap – január 23.
A Nemzeti Rebarbara Pite Napja minden év január 23-án a finom rebarbarás pitét ünnepli. Nem véletlen, hogy a piték királyát a Nemzeti Pite Napjával egy napon ünneplik. A rebarbarát annyira használják pitékben, hogy gyakran pitenövénynek is nevezik. Meglepő módon a rebarbarát sós ételekben is használják, például sült sertéskarajhoz, bár édes pite-változatai a legismertebbek. A Nemzeti Rebarbara Pite Napján a világ egyik legfinomabb pitéjét ünnepelheti, ha megtölti vele az arcát.
A rebarbara a Rheum nemzetségbe tartozó növények húsos szárának neve. Bár senki sem ismeri a növény konkrét eredetét, azt tudjuk, hogy Európában a 18. század előtt is népszerű volt, amikor nagyrészt gyógyászati célokra használták. Vannak nyomai is, amelyek legalább i.e. 2700-ból származnak. Kínában, Tibetben, Mongóliában és a környező régiókban.
A rebarbara azon trükkös növények közé tartozik, amelyek zöldségként vagy gyümölcsként való azonossága ellentmondásos. Botanikailag zöldség, de kulináris körökben gyümölcsként használják. 1947-ben azonban egy New York-i bíróság hivatalosan gyümölcsnek ítélte, mivel az amerikaiak elsősorban erre használták. A rebarbarát importáló vállalkozások ünnepelték ezt a nyilatkozatot, mert kevesebb adót fizettek, ha a rebarbarát inkább gyümölcsnek, mint zöldségnek tekintették.
1772-ben Benjamin Franklin rebarbara magokat küldött Skóciából John Bartramnak, barátjának, aki botanikus volt Pennsylvaniában. A rebarbara 1837-ben még népszerűbbé vált, amikor bemutatták a Victoria rebarbara nevű édesebb fajtát. Mivel azonban a rebarbarának sok cukorra volt szüksége, hogy ellensúlyozza fanyarságát, addig nem terjedt el annyira, amíg a cukor ára csökkenni nem kezdett.
Nem tudjuk, hogy pontosan kinek a zseniális ötlete támadt, hogy rebarbarából pitéket készítsünk, de örökké hálásak vagyunk nekik. Ma a rebarbarás pite hagyományos desszert az Egyesült Államokban John Cleese szavaival a „Rhubarb Tart Song”-ban: „Kérek még egy szelet rebarbarás tortát. Kérek még egy szép szeletet. Nem becsülöm le az áfonyás pitét. De a rebarbara torta nagyon finom. Mi a rebarbara? Egy rebarbarás torta! Milyen barbara tortát? Egy rebarbarás torta!”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése