2025. január 17., péntek

Január 17. Az olasz konyha napja

 Január 17. Az olasz konyha napja

Január 17-én ünnepeljük az olasz konyha napját! Egy nap, amikor az olasz ízek uralják a Vibe-ot!
Az olasz konyha világnapja az olasz gasztronómia változatosságát és hagyományőrző mivoltát hangsúlyozza. Célja az olasz ételekkel kapcsolatos "pizza és spagetti" sztereotípiák felszámolása és az olasz konyha sokszínűségének, izgalmainak bemutatása.
 
Az olasz konyha napját 2008 óta ünneplik minden évben január 17-én. A történetek szerint azért ezt a dátumot választották a világ egyik legkedveltebb konyhájának, mert erre a napra esett Remete Szent Antal ünnepe is. Az Olaszországban népszerű szent, a háziállatok, a hentesek és a szalámikészítők védőszentje; és ezen a nap kezdődik az országban a farsang időszaka is.
 
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az olasz konyhának és az olasz éttermeknek fenn kell tartaniuk autentikus mivoltukat, bárhol is legyenek a világban; és hogy hirdesse a változatos olasz gasztronómiát. A sztereotípiával ellentétben ugyanis, az olasz ételek nem csak pizzákból, tésztákból és szószokból állnak. Az olaszok előszeretettel fogyasztanak friss salátákat, sajtokat, szaftos húsokat, szendvicseket, rizottókat és tartalmas leveseket is, a halakról és tenger gyümölcseiről nem is beszélve.
 
Legismertebb italaik között pedig ott van a Chianti, mely a Firenze és Siena között található Chianti regióból származik, valamint az izgalmas Limoncello, ami az Amalfi-part kedvelt röviditala, melyet általában vacsora után fogyasztanak a jobb emésztés érdekében és még édességnek is elmegy.
Egyél ma olaszt!
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése