Nemzeti sárgabarack nap – január 9.
A nemzeti sárgabarack napot országszerte minden év január 9-én ünneplik. A kajszibarack, amelyet gyakran összetévesztenek testvéri őszibarackjával, lédús, arany-narancssárga gyümölcs, amely tavasszal kel ki. Ízletesek, egészségesek, sokoldalúak és sokféle formában a rajongók kedvencei! A sárgabarack a „Rosaceae” vagy a rózsafélék családjának tagja, több mint 4000 más növényfajjal együtt. A kajszibarack e családon belül a gyümölcsök egy alosztályába tartozik, amelyet csonthéjasnak neveznek, vékony héjú, pépes közepe és kemény közepe maggal. A sárgabarackhoz kapcsolódó egyéb csonthéjasok a szilva, az őszibarack és a cseresznye.
A sárgabarack már i.e. 2000-ből származik. Először Kínában és Közép-Ázsiában termesztették, majd lassan bejárták a világot. A Nagy Selyemúton utazó kínai kereskedők és kereskedők kajszibarackot mutattak be a perzsáknak. Az arabok Közép-Ázsiából vitték a sárgabarackot a Közel-Keletre, ahol beépültek az udvar konyhájába, és gyorsan szétszóródtak az iszlám uralmakban.
Állítólag Nagy Sándor vezette be őket Görögországba, angol és spanyol telepesek pedig az Egyesült Államokba. A növekvő kereskedelem és a határokon átnyúló utazás révén a gyümölcs az egész világon elterjedt, és ma már világszerte termesztik és fogyasztják.
A sárgabarack gyorsabban érik, mint a többi tavaszi gyümölcs, és már márciusban elérhetővé válik a világ bizonyos részein. Nemcsak önmagukban finomak, de a kulináris világban is fontosak. A szakácsok évezredek óta kutatják a sárgabarack felhasználását. Ami még jobbá teszi, az a tény, hogy a kajszinak számtalan egészségügyi előnye is van! A január 9-i nemzeti sárgabaracknap ennek a gyümölcsnek az évenkénti ünnepe, amely folyamatosan ad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése