Nemzeti Popcorn Nap – január 19.
Tarts velünk január 19-én a Nemzeti Popcorn Napon! Vajas, sózott, forralt, karamellel meglocsolt pattogatott kukorica egyike azoknak a falatoknak, amelyek bármikor és bárhol tökéletesek. Nagyszerű útközben, színházban vagy a nappaliban! Csak készülj fel arra, hogy kiásd a fogaid közül. Tudtad, hogy a kukorica, amit megeszünk, és a kukorica, amit felpattanunk, a kukorica két különböző fajtája? Valójában az a kukorica, amelyet az ebédlőasztalon talál, valószínűleg egyáltalán nem tud kipattanni!
Csak egy kukoricafajta képes pattogatott kukoricává válni: a Zea mays everta. Ennek a kukoricafajtának kicsi a füle, és a szemek kirepednek, ha száraz hőnek vannak kitéve. 1948-ban Herbert Dick és Earle Smith fedezte fel a Zea mays everta kis fejét a denevér-barlangban Új-Mexikó nyugati részén. A denevérbarlang legrégebbi fülei körülbelül 4000 évesek voltak, az egy fillérnél kisebbtől a körülbelül két hüvelykig terjedő tartományban. Számos külön-külön kipattant magot is felfedeztek, amelyek azóta szén keltezésűek, és körülbelül 5600 évesnek bizonyultak.
Bizonyítékok vannak a pattogatott kukorica korai használatáról Peruban, Mexikóban és Guatemalában, valamint Közép- és Dél-Amerika más helyein. Az aztékok a pattogatott kukoricát ruháik díszítésére, ünnepi díszek készítésére és táplálékként is használták. Azt is megállapították, hogy az őslakos amerikaiak mindennapi életükben fogyasztanak és használnak pattogatott kukoricát. Egy utahi barlangban, amelyet pueblo indiánok laknak, pattogatott kukoricát találtak, amely több mint 1000 évvel ezelőttre nyúlik vissza.
Az új világba utazó francia felfedezők felfedezték, hogy a pattogatott kukoricát az irokéz őslakosok készítik a Nagy-tavak régiójában. Ahogy a gyarmatosítók körbeköltöztek Észak-Amerikában, és ahogy az USA is kialakult, sokan népszerű és egészséges snackként fogadták el a pattogatott kukoricát.
Ma már elég, ha moziba megyünk. :)
#mindennapünnep
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése