2016. február 1., hétfő

LEGYETEK EGYMÁSHOZ JÓSÁGOSAK!

Mostanában sokszor szembesültem azzal, hogy a gyerekek és a fiatalok körében megnövekedett a durvaság. (Amikor iskolában dolgoztam, még nem beszéltek sem egymással, sem a tanárokkal úgy a gyerekek, ahogy néha most tapasztalom.) De szerintem ezt ti is tapasztaljátok.
Mostanában rengeteg olyan cikket, írást olvastam, ami erről szólt: beszólt, megverte, megütötte, megalázta, szexuálisan molesztálta, elvette, megölte...
Nem értem én, hogy miért van ez? Miért váltak ilyenné a gyerekek? Miért jó az, ha ezeket megcsinálják, csak mert úgy tartja kedvük? Miért az ELSŐ megoldás a gyerekeknek, ha valami nem sikerül nekik a zsarolás vagy az öngyilkossági kísérlet? Miért olyan sok a gyilkosság a semmiért? Mindig megdöbbent, amikor pár száz forintért ölnek meg fiatalok időseket, vagy bántják társukat.
Tudtad, hogy az Egyesült Államokban 15 másodpercenként megvernek egy nőt - általában a családtagja vagy a partnere? Hogy több, mint három millió gyerek lehet kitéve családon belüli erőszaknak?
Vagyis tudom én... A neve: Sátán, Ördög, Ellenség, Ordító Oroszlán...
De mégis...

Mi történik a társadalmunkkal? A gyerekek már nem félnek úgy az atombombától, földrengéstől, cunamitól, hurrikántól, tornádótól vagy az elhagyatottságtól, mint ahogy az erőszaktól félnek - a másoktól elszenvedett rossz bánásmódtól. Egy félelmetes világban élünk!

Mi okozhatja az erőszak és a testi bántalmazás ekkora mértékű növekedését? Miért bántja sok ember az embertársait?
Ez a világ háborúban áll: a terrorizmus, a fajirtás, a gyűlölet, az éhség megtették a magukét. Az alkohol és az illegális drogok fogyasztása, valamint a televízióban, zenei videókban és videojátékokban látott erőszakos jelenetek elszaporodása részben az okok között sorolható fel. De a jelenség nem fogható csupán ezekre. Tény, hogy az erőszak erőszakot szül. Ha pedig a verbális és testi erőszak nem szűnik meg a családokban, akkor teljességre jutva el is pusztít bennünket.


"Még mindig az a vágyam, hogy a gyerekeim ne ilyenek legyenek. Ne álljanak bele a világnak ebbe az agresszivitással teli világába, és fel tudják ezt ismerni. Szeretném megtanítani nekik azt, hogy meginduljon a szívük, ha emberi szenvedést látnak. Persze ez mindig kérdés, hogy mennyit tud befogadni a szívük, lelkük...  De ők is sokszor úgy viselkednek, és olyan hatások érik őket, ami nem helyes, nem tetszik... Nekik sem, de nekem sem. 
Azt szeretném, ha a gyermekeim józan, erkölcsök emberek lennének, akik elég erősek ahhoz, hogy kiálljanak az igazságért és a kegyelemért, hogy segíthessenek szenvedő embertársaikon. 
Szeretném azonban, ha mindez példamutatáson, meggyőződésen és az evangélium jó hírének megosztásával érnék el, nem pedig olyan módszerek alkalmazásával, amelyek félelmet, haragot és lázadást szülnek.
Kívánom, hogy tagjai legyenek egy olyan új szülőnemzedéknek, amely gyermeknevelésével megváltoztatja a világban kialakult rossz tendenciákat, szóvá téve azt, ha valaki durva bánásmódban részesít másokat. Szeretném, ha a mai fiatal szülők határozottan kiállnának az általános erőszak és a gyerekekkel szemben rossz bánásmód ellen. Szeretném, ha a bántás, az erőszak örvénye megszűnne ennek a nemzedéknek az idején!

Ha lehetséges volna, határozott, de mégis gyengédebb környzetet kívánnék a gyermekeimnek, amiben felnőnek. Olyan környezetet, amelyben minden személyt, társadalmi állstól, fajtól, kortól, vallástól, vagy életstílustól függetlenül tisztetettel kezelnek, szeretetteljesen szolgálnak, és segítik, ha szüksége van rá. Ha pedig látják szüleiket, ahogy önzetlenül próbálják valamilyen módon jobbá tenni mások életét, szeretném, ha krisztusra gondolnának, aki segített a lenézett és a kitaszított embereken, a betegeken, éhezőkön és a számkivettetteken a maga korában. 

AZ EMBEREKEN (BELEÉRTVE A GYERMEKEKET IS), SEGÍTENÜNK KELL, NEM DURVÁN BÁNNI VELÜK.

Látták már a gyermekeid, hogy valakin segítesz? Látnak téged gyermekeid úgy, hogy megállsz és udvariasan útbaigazítasz valakit, aki eltévedt, vagy kicserélsz egy kidurrant gumit? Elviszed a gyermekeidet kórházakba vagy otthonokba, hogy meglátogassátok a betegeket és magányosokat? Látnak téged előreengedni valakit a sorban, amikor a ti bevásárlókocsitok tele van, a másik emberében pedig csak pár termék? Ha felhívod szüleidet, figyelmes, tapintatos, szeretetteljes szavakat halhatnak tőled? Türelmesen félbehagyod, amit éppen csinálsz, amikor gyermeked már századszor kér tőled valamit? Remélem, hogy gyermekeid Jézust látják benned.

Az én vágyam, kedves szülők, hogy gyermekeitek első hét életévében határozott, gyengéd szülők legyetek. Erős jellemű szülők, akik szilárdan kitartanak értékrendjük mellett, kerülik a meggondolatlan és erőszakos viselkedést, és igazságossággal, kegyelemmel és feltétel nélküli szeretettel nevelnek. A törvényeskedés, a hatalmaskodás, az erőszak és a durva bánásmód hozzátartozik ehhez a bűnös világhoz. Nem kell azonban, hogy a ti családi életetekhez is hozzátartozzon. Nevelhetetitek gyermekeiteket Isten dicsősérége. Hogyan? 

Azáltal, hogy mindent úgy teszel, mintha JÉzusnak tennéd, és úgy, hogy a cselekvés közben is folyamatosan beszélgetsz vele.
Rick Warren

(Részlet: Az első 7 év című könyvből - 25-26. oldal)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Andi! Teljesen jogos az elkeseredésed. A MIÉRT?-re a Biblia választ ad.
    "Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehezen elviselhető, válságos idők lesznek. Mert az emberek önmagukat szeretők lesznek, pénzszeretők, önteltek, gőgösek, káromlók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, illojálisak, természetes vonzalom nélküliek, olyanok, akik nem készek semmilyen megegyezésre, rágalmazók, önuralom nélküliek, vadak, a jóságot nem szeretők, árulók, keményfejűek, büszkeségtől felfuvalkodottak, inkább gyönyörszeretők, semmint Istent szeretők, akiknél megvan az Isten iránti odaadásnak egy külső formája, de erejére nézve hamisnak bizonyulnak; és ezektől fordulj el." 2Timóteusz 3:1-5
    A szemünk láttára teljesednek a próféciák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Az ember tudja ezt, de mégis...
      Ilyenkor már nagyon várom, hogy Jézus visszajöjjön!

      Törlés