2016. február 12., péntek

Én vagyok az óceán...

Nem vagyok fanatikus természetvédő.
Nem helyeslem azt, ami a világban történik, ahogy ártanak az emberek a vizeknek, a fáknak, a földnek... Hogy mindig kell valahová építeni egy felhőkarcolót, mindig ki kell vágni valahonnan fákat valamiért, mindig át kell irányítani folyókat, vizeket a természetes medréből, mindig több állatot kell leölni, mint amire szükség van és még sorolhatnám. Nem értek teljesen egyet a Green Peaces aktivistákkal, de valamit tényleg tenni kell.
Nem is olyan régen láttam egy videót, ami megnéztem. Már csak azért is osztottam meg és mutatom meg, mert a kedvenc színészem, Harrison Ford adja a hangját az óceánnak.
Jól megrendezett, megkomponált filmecske ez, de persze nem tudok teljes mértékben egyet érteni és azonosulni vele. Én nem hiszek az Anyatermészet erejében olyan tekintetben, hogy ő a teremtő erő, tőle jött és jön minden.
A Föld azért van, mert Isten adta nekünk. Én ebben hiszek. Nem hiszem el és nem tudok azonosulni a semmiből jött létre elmélettel, a véletlenszerűséggel, a nagy zuttyal és bummal. Isten adta nekünk a Földet, hogy éljünk benne, éljünk azokkal az ajándékokkal, amelyekkel Ő ajándékozott meg minket. A tengerrel is és a csapvízzel is, ha már itt tartunk.
Sok vitatkozó kommentet olvastam, és persze jó magyar szokás szerint jött a hibáztatás, a gazdagoké, akik kihasználják a földet, a magyarázkodóké, hogy a mi hibánk is, az okoskodóké, hogy a környezetszennyezés csak a nagy cégek és államok hibája, a magyarázkodóké, hogy az ember véletlenül is elejt egy papírzsepit vagy kiönti az olajat... és még sorolhatnám. Ez persze nagyon megy. Mármint az, hogy mindig más a hibás, de sosem én.

Tény, hogy a természetet az ember pusztítja el, és nem az állatok. Az állatok normális életet élnek.
Ez a mese is ezt erősítette meg bennem. Hogy mindig jön az ember és olyat tesz, amire nem mindig van szükség:
Az ehhez tartozó mesét itt nézheted meg.

Szóval, ha egy kicsit ijesztőnek és lelkiismeret ébresztőnek is hat ez a film, akkor is érdemes elgondolkozni. 

Volt benne egy mondat, ami nagyon megütötte a fülemet.
"Egyszer elborítottam ezt az egész bolygót, és bármikor megtehetem újra."

Még jó, hogy Isten nem így gondolja. Nem ezt mondta, hanem ezt. (az özönvíz után).

18Kijött tehát Nóé fiaival, feleségével és fiainak feleségeivel együtt. 19Minden élőlény, minden csúszómászó, minden madár, minden, ami mozog a földön, csoportonként kijött a bárkából. 20Azután oltárt épített Nóé az ÚRnak, és vett minden tiszta állatból és minden tiszta madárból, és égőáldozatokat mutatott be az oltáron. 21Amikor az ÚR megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az ÚR: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem. (I. Mózes 8. fejezet)

És ez a bizonyíték:

2 megjegyzés:

  1. Nekem nem tetszett ez a videó. Fenyegető és sötét. Teljesen egyetértek azzal, amit hozzáfűztél Andi. A kisvakondos videót most nem néztem meg, ismerem, szinte kívülről tudom, minden gyerekemmel megnéztem többször is. Sokkal jobb nevelőeszköznek tartom. Köszi, hogy megosztottad velünk mindezt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem szándékosan lett olyan, olyan félelmet keltő. Valószínűleg, aki csinálta... más szempontot vett figyelembe. Nem keresztény értékrenddel nézte, csak fel akarta hívni a figyelmet a bolygón lévő vizek veszélyére, és ez jutott az eszébe... vagy nem tudom. Igazából nem is biztos, hogy túl sokat foglalkoztam volna vele, ha nem Harrison Ford lenne a narrátora. :) Nagyon szeretem a hangját. <3

      Törlés