2017. március 26., vasárnap

AZ ARANYLILÉK PÉLDÁJA

Minden vasárnap reggel Zsófi és Nimród üzenetet kap Attila bácsitól. Ő a közösségünk egyik lelkésze, aki biológia-rajz tanár és egész életét a gyerekeknek szentelte.A feleségével, Zsuzsával sokat dolgoztunk együtt a gyerekekért, táborokat szerveztünk, tanulmányokat adtunk ki, képzéseket szerveztünk. Nekik a szívügyük a gyerekmunka. Pár éve elköltöztek messzebbre, így nem találkozunk, de most remélem, hogy a nyári Fürkész táborban újra összefutunk.

Most egy nagyon különleges dolgot tanultunk tőle:
„Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Galata levél 6,2)

Mire tanít az aranylile? 

Van egy kis madár, akit a természet nagy vándorának neveznek. Kinézetre jelentéktelennek tűnik, de a madarak közül mégis a legnagyobb teljesítményre képes. Évente 4500 kilométert kell megtennie az Atlanti-óceán felett pihenés nélkül (egyetlen egy sziget sincs, ahol leszállhatna, és úszni sem tud, hogy a vízen megpihenjen). Alaszkában nem maradhat, mivel túl hidegre fordul az idő. Tehát ahhoz, hogy átteleljen, meg kell tennie ezt a hosszú utat Hawaiiba. Ehhez energiára van szüksége. Fokozott táplálékbevitellel 70 grammot szed magára. Ez az üzemanyaga az útra. Kiszámították a tudósok, hogy ez nem elég súlytöbblet ahhoz, hogy leküzdje ezt a távolságot. Hogyan lehetséges mégis, hogy eléri minden esetben a célját? Útközben nem tud táplálkozni, szakadatlanul repülnie kell három és fél napon keresztül. Ez 88 repülési órát jelent, 72 óra után azonban már nem rendelkezhetne zsírtartalékkal. A madárnak bele kellene vesznie az Atlanti-óceánba, és akkor pedig nem lenne többé aranylile .
A Teremtő útravalóul adott a madárnak egy fontos információt: sose repülj egyedül, hanem mindig másokkal közösen, mégpedig ék alakban. Az állat így megtakarít 23% energiát. Sőt még marad 6,8 gramm zsírja, amikor Hawaiiba érkezik, és nem kell rögtön eledel után néznie.
Miért fontos a közös repülés, mégpedig ék alakban? Mivel repülés közben mozgatják szárnyukat, és a levegő felhajtóereje fenntartja a mögötte következő madarat. Így sokkal hosszabb távolságot tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár repülne.
Ha egy aranylile kirepül a sorból, és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi madár szárnycsapásai biztosítanak számára. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy repülése könnyebbé váljon. Aki elfárad, az hátrébb megy, aki pihentebb az előre. A helyüket cserélgetik, hogy így is segítsék egymást, ugyanis mindig az elől levőnek kell több erőt kifejtenie.
 
Mire tanít bennünket a Teremtő az aranylilék példáján keresztül?
Bizonyára érezted már te is, hogy nem jó egyedül. Közösségben érezzük jól magunkat. Családban, baráti körben, gyülekezetben stb. A közösségben csak akkor tudunk célokat elérni, problémákat megoldani, és örömben élni, ha segítjük egymást. Így sokkal könnyebben megbirkózunk a nehéz feladatokkal, és nagyobb kedvvel végezzük a munkánkat is. Jézus közösségbe hív önmagával és másokkal is.
Te megtapasztaltad-e már, hogy másokkal együtt könnyebben el tudtál érni valamit?

Szerető barátod. Attila bácsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése