2017. március 6., hétfő

Új kedvenc: Moha bácsi

Szeretjük a meséket. Mármint olvasni. Legalábbis én :)
A gyerekeim nézni is, én azt annyira nem. Bár van egy-két aranyos mese, ami tetszik, vagy tetszett, és amelyiket szívesen megnézek én is, de elég kevés.
Én például kimondottan nem szeretem a Walt Disney-s meséket, talán Micimackó a kivétel, bár nem tudom, hogy az Disneys-e.... Magam is meglepődtem ezen, hiszen tényleg szépen vannak megrajzolva, de nekem akkor is az olvasott mesék a kedvenceim. Mert akkor át lehet élni a kalandokat, ott lehet lenni a mesében.

A gyerekeim is szeretik a meséket, bár Zsófia lányom, ha tehetné (még jó, hogy nem teheti) egész  nap a tévé előtt ülne. Nagy hatással van rá a tévé és az újfajta mesék, így ha az ember nem kontrollálja, akkor mindenkinek nehéz lenne. Sokszor így is nehéz, mert amikor megengedjük neki, hogy nézheti, nem egyszerű tőle elválasztani. Szabály szerint ki tud borulni. (Itt most nem szeretnék belemenni abba, hogy legyen-e tévé vagy nem egy gyerek életében, mert ezt mindenki maga döntse el. Az inkább fontosabb, hogy hogyan kezelem.) Nála nehéz. A testvéreinél nem. Mert Katát például nem köti le túl sokáig, ő sokkal jobban szeret játszani, odabújni, beszélgetni, élményeket osztani. Nimród sem tévés, neki, mint a fiúk többségének a számítógép a kedvence, de ha neki azt mondjuk, hogy ki kell kapcsolni, akkor első szóra megteszi. Mert ő amolyan szabálykövető gyermek. :)
Zsófiánk nem az, ezért nehéz, nehezebb vele.
Ezért is vagyok hálás a jó időnek, hogy többet lehetnek kint az udvaron, hogy újra járhatunk majd úszni, nem igazán lesz idejük ezekre a dolgokra.
De nekem fontos, hogy olvassanak is, ezért mindig keresek olyan meséket, amelyek segítik őket. Jobbá lenni, az emberséget megtanítani, megérteni, hogy ők lehetnek jó emberek. És hogy ezért kell dolgozniuk.

Egy ideig a Mézes mesék ment nálunk, erről is írtam, és ajánlottam is nektek, mert szerintem aranyos mesék vannak benne. Csak már kívülről tudunk egy-egy mesét, így új vizekre kellett evezni.

Amikor még Zsófia kicsi volt, akkor ajánlotta valaki ezt a könyvet. Mivel a mondanivalója tartalmas és valahol rejtett nevelést és tanulságokat is ad, ... akkor még kicsi volt hozzá, nem igazán értette volna a meséket. Meg aztán sokáig nem is lehetett kapni, vadásztam rá antikváriumban, könyvesboltban,... meg is találtam részletekben elég borsos áron. De idén, amikor hazamentünk anyukámékhoz, és átmentünk Nyíregyházára, és bementünk az én kedvenc Református Könyvesboltomba, ott megláttam, és AZONNAL megvettük két kötetben... és a gyerekek nagyon élvezték és élvezik. Azóta is.
Tanulságos és jóra nevelő hatású mesék vannak benne.
Én magam is nagyon élvezem őket olvasni.

Jó olvasást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése