2017. július 10., hétfő

A népszerű kakaós csiga

Ez a süti nagyon népszerű a gyülekezetünkben. Meg a családomban is. :) Főleg a kisfiam van oda a kakaós csigáért. Én meg érte, így megcsinálom neki.
Bár így ritkán készítem, mert időigényes nekem a tésztája, és mert nem mindig szokott sikerülni. :( De olyan az íze, mint a Fornettié. Még akkor is, ha nem túl egészséges. Én nem annyira szeretem a Fornettit, max. akkor veszek, ha valahol már az "éhhalál" szélén vagyok, és tényleg nagyon éhes, de akkor is inkább lekvárosat vagy sajtos pogit.

A leveles tésztával.

Hozzávalók:


- A vajas részhez: 260 g vaj, 30 g liszt
- A tésztához: 300 g liszt, 30 g vaj, 3 tojássárgája, 1 evőkanál 10 %-os ételecet (én nem használok ecetet, kiváltható citromlével), kb. 180 ml hideg víz, 1 csipet só 

Eddig mindig csak levettem a polcról a boltban, és megtöltöttem, amivel szerettem volna, de ez is ritkán fordult elő, mert jobban szeretem a sima, friss kalácsokat.


Igazából én magam, aki bár nem titok, nagy csoki kedvelő vagyok, magát a kakaós csigát nem szeretem, és nem is igazán szoktam enni. Nem tudom, hogy miért van ez így. Legtöbbször nem is kakaót használok az ilyesmikhez, hanem karobot, de amikor a család ilyet kér, akkor kakaóval készítem.

Ráadásul még leveles tésztát sem készítettem soha, legtöbbször bementem a boltba, és megvettem. De gondoltam, legyen úgy!

Mivel kérték már többen ezt a receptet, és bár tudom, hogy Judit barátnőm Kilófalós Fornettis receptje nagyon király, azt itt ugye nem oszthatom meg, de a könyvében megtalálhatjátok:
És mivel többen is kérték tőlem ezt a receptet, gondoltam, itt megosztom. Íme, a leveles tészta receptje, amit találtam, az Aproséfen, ez az egyik kedvenc helyem, ahol finomságokat találok, és ki is próbálom őket. Már amelyik bejön :) De ennek a kakaós csigának a tésztája itt részletesen le van írva, így lépésről lépésre láthatóvá válik. Ez mindenképpen nagyon finom!

És hogy mitől kakaós? Hát mert kakaót, mindenképpen rendes kakaót teszek bele. A Holland a legjobb minőségű. 
Miután a tésztát megkened vajjal, jó vastagon megszórod cukros kakaóval, aztán feltekerjük, és felvágjuk. Nekem nem szokott sikerülni mindig jól, elég bénák szoktak lenni a csigáim, de ezek most a jobbak között vannak. :) Ritkán sikerülnek így.
Amire figyelni kell, hogy akkor folyik ki a kakaó, ha sok a vaj vagy a cukor.

Emlékeztek, amikor a Julie és Julia című filmben elhangzik ez a mondat: 
VAJBÓL SOSEM ELÉG!
Hát, ez is biztos!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése