2018. május 15., kedd

Apa céklája

Amióta Férj itthon van, többet van a konyhában, mint én. Én ennek nagyon örülök, mert én csak azért főzök, mert kell és muszáj, neki meg van is érzéke hozzá.
Nem ínyenc, megszokott ételeket eszik és készít, de azokban nagyon profi.
Ilyen például a céklája.
Nagyon szeretem a céklát, de nem igazán szeretem az ecetes céklát. Az ecetet leginkább takarításra használom. Egyedül az beraknivaló uborkánál eszem meg.

Ti milyen gyakran fogyasztasz céklát?
Ez az erősen sötétpiros színű zöldség bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek különösen értékessé teszik számodra: kálciumot, foszfort, káliumot, ként, jódot, vasat, mangánt, magnéziumot és rezet, ezen felül ritka nyomelemeket, mint a rudidium és a cézium. C, K, B1, B2, B3, P-vitamint tartalmaz. Magas vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a belső szerveid működését, és elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. Védi a szívedet és az eredidet, növeli állóképességedet, javítja immunrendszered védekező képességét. Fokozza a bélrendszer működését, hatékonyan tisztítja az emésztőrendszeredet a salakanyagoktól.
 
Tisztítsuk meg a céklát, és vágjuk össze. (Ez gyorsabb, mint amikor egészben megfőzzük a céklát.)
Feltesszük párolni vízben, köménymaggal, sóval
Megfőtt, öntünk rá citromlevet, cukrot. (Salátalevet kell készíteni hozzá.) És ezzel a citromos lével fel kell önteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése