2018. május 24., csütörtök

Tejes kifli

Amikor nincs itthon kenyér, és nincs se energiád, se kedved nekilátni a kenyérsütésnek.
Akkor jön a házi kifli:

 Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (2/3 simaliszt, 1/3 rétesliszt)
  • 1 db tojás
  • 2,3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 tk só
  • 1,5 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
 
Elkészítés:
A recept szerint a belevalókat beledobáljuk a kenyérsütőbe, és megvárjuk, amíg kidolgozza és megkeleszti. De én nem így tettem. Csak kenyérsütésre használom a gépet, még nem próbáltam másra, valahogy jobban szeretem a régi, bevált, klasszikus módszereket, ez pedig a nagymamámtól örökölt orosz, NDK-s típusú keverő- és dagasztógép. Kézi. Azzal is remekül működött.

Miután jól összedolgoztam, hagytam kicsit kelni. Nem sokáig, mert nem volt rá idő, és éhes is volt a család.
Ezután kettévettem, és kinyújtottam kerekre, és 6 cikkre vágtam. Ebben nagyon rossz vagyok, soha sem szokott egyformára sikerülni.
Feltekertem, és kb. 20 percig még hagytam kelni.
Ezután vizezett tojássárgájával megkentem, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

 Ahhoz képest, hogy először csináltam tejes kiflit, nem lett rossz. Következő alkalommal jobban kell figyelnem a felcsavarásra, hogy "bolti kiflisebb" legyen. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése