2018. július 15., vasárnap

52/2. VESZÉLYES ÁLMODOZÁSOK

Bizonyára hallottad már, amikor egy édesanya a jövőről álmodozik. Ilyesmiket mond:
"Ha majd a ikrek egyszer nagyok lesznek..."
"Alig várom, hogy Miki végre óvodába kerüljön..."
"Ha arra gondolok, mennyi időm lesz majd, ha már a gyerekek mind iskolába járnak!"

Az érzékeny gyereket az ilyen szavak mélyen megsebezhetik, bár akik mondták, többnyire meg sem gondolták, mit mondanak. Kati a pajtásaival anyja közelében játszott, amikor megütötte a fület ez a megjegyzés: "Ha majd Kati végre már egész nap nem lesz itthon..."

Amikor egy fél óra múlva a mamák haza akrtak indulni vacsorázni, Kati nem volt sehol.
"Egész idő alatt velünk játszott" - próbálta egyik játszópajtása megnyugtatni az aggódó anyát.
Átkutatták az egész játszóteret, de hiába. Az izgatott anya pokoli félelmet állt ki szeretett kislánya miatt. Szerencsére Kati nem jutott el messzire kicsiny lábacskáin. Egy aggodalommal teli óra elteltével a boldog anya ismét karjai közé szoríthatta őt.

"Miért szöktél meg? Hová akartál menni?"
"Mama - sírta a gyermek -, hallottam, amit mondtál, és azt gondoltam, hogy nem kellek már többé neked."

Elképzelhetjük, mit érzett ez az anya abban a pillanatban.

Ez az eset nem általános, de valóban így történt meg. A gyermek a maga módján értelmezte anyja szavait, aki hangosan ábrándozott a távoli jövőről.

A példa azt is mutatja, hogy a mában kellene örömöt találnunk. Ha várjuk is az időt, ami talán könnyebbséget hoz a számunkra, akkor sem kellene sóhajtoznunk mostani életünk, gyermekeink vagy férjünk miatt, amikor lefoglalják időnket és igénybe veszik erőnket.
"Elég minden napnak a maga baja (és öröme)" (Máté 6,34)

A jelennel élni tudni,azt jelenti, hogy Isten ajándékainak ma tudok örülni. ez a belső beállítottság gyermekeinknek is példa lesz, egész életünkre nézve pedig nagy nyereség.

És egy kis könyvajánló a végére:


Kedves ismerősöd, Tűrhető Lajos, akinek viselt dolgairól Nagy Katalin előző könyvében olvashattál, elhatározza, hogy világgá megy. Megtudja ugyanis: nagymamája szívesen elcserélné őt egy jobb gyerekért. Lajosunk elindul, de útközben eszébe jut, hogy előbb összehív egy lakógyűlést. Ezután halaszthatatlan dolga akad a nyugdíjasok házibulijának és a házi óvodának megszervezésében, s mire mindennek vége van, ő lesz a ház hőse, s a világgá menést is elhalasztja.
Eredeti megjelenés éve: 1982

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése