2018. július 29., vasárnap

52/4. VÉDŐFAL A ROSSZKEDV ELLEN

Az anyák nem engedhetik meg maguknak, hogy szeszélyesek legyenek.
"Miért nem?" - kérdezheted talán. Más emberek lehetnek rosszkedvűek?"

Bizony, nem minden nap ébredünk ugyanolyan vidáman. Ma például ilyen nap van. Apa már tudja ezt, mielőtt leül reggelizni, ezért gondosan mérlegel minden szót, nehogy még inkább rontsa a hangulatot.

Nem így Jancsi. Érzi a feszültséget, és egyszerre kiböki: "Anyunak megint rossz napja van!" S mivel tapasztalatból tudja, hogy ez semmi jót sem jelent, súgva figyelmezteti húgát: "Szedd össze magad és vigyázz!"

A reggeli gyászos hangulatban folyik, noha anya - ellentétben sok asszonnyal - különlegesen jó reggelit akart az asztalra varázsolni. A család tagjai egymás után igyekeznek eltűnni, amilyen gyorsan csak lehet.
Az anya pedig - miután magára maradt - önmagával perlekedik. "Ezek az én hangulataim" - mondja megvetően magának, és gondolatban még egyszer végigéli a reggelit.
"Ezek a hangulatok megfosztottak az egész nap vidám, oldott kezdetétől kedveseim társaságában. Nem volt sem bizalmas csevegés az asztalnál, sem szeretetteljes búcsúzkodás. Azt hiszem, hogy egyáltalán nem engedhetem meg magamnak az efféle szeszélyes viselkedést."

Ebben igaza van, bizonyára mindannyian egy véleményen vagyunk vele. A rosszkedv meg nem engedhető luxus a keresztény ember számára. (Ezzel a mondattal vitába szállnék, de most nem teszem.) De hogyan szabadulhatunk tőle?

Mivel a bizonyságtétel hasznos, hadd mondjak el egy példát a magam életéből. Azon a bizonyos napon pontosan tudtam, hogy rendkívül rossz kedvem van, de a Szentlélek végül is rávett, hogy még a szobámban térdre essek, és kérjem az Urat, segítsen rosszkedvemet legyőzni. Csak röviden imádkoztam, de ahogy felkeltem a térdemről, a leszakítós naptáron ezt a mondatot pillantottam meg: "Amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek... ezekről gondolkodjatok." (Filippi 4,8)

Ezekről gondolkodjatok. Mivel hangulataink egyenesen gondolatainkból fakadnak, és azok befolyásolják őket, falat építhetünk rosszkedvünkkel szemben, ha megszívleljük ezt az igeverset.

Megengedhetünk-e magunknak hangulatokat? Igen! De mindig csak jó hangulatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése