2019. október 10., csütörtök

E.S.Gardner: A rettegő örökösök esete

Még mindig annak a hatása alatt vagyok, hogy mennyi dobozt nem bontottunk ki évekig! Amikor tavaly lehoztuk a padlásról a sok-sok dobozt, amivel ideköltöztem, enyhén szólva is megdöbbentem, mert bár tudtam, hogy sok könyvem van, de kicsit elfelejtkeztem róluk. Egyszerűen csak nem fértek el a házban, és úgy van az ember, hogy padlásra pakol. Bár Férj mondta, hogy padlásra ne!, de nekünk nincs melléképületünk, sem plusz egy szobánk, ahová minden befér. Csak mi vagyunk öten, és a 90 négyzetméter. :)
Amikor lekerült a padlásról a sok doboz, arra jöttem rá, hogy rengeteg könyvem van, ami arra vár, hogy újra olvassam őket, vagy hogy elolvassam őket. Van, amelyiket még nem is vettem a kezembe, pedig azért vásároltam meg, mert tudtam, hogy el akarom olvasni. Így most úgy döntöttem, hogy ha újra elmegyek könyvtárba, egy darabig nem hozok ki új könyvet. 

A könyvespolcom szó szerint roskadozik azokkal a könyvekkel, amelyek elolvasásra, vagy újraolvasásra várnak. Ilyenek a Perry Mason, vagy inkább E.S. Gardner könyvek is, amelyek nagy kedvenceim, és akinek a stílusát nagyon szeretem. 

Le is vettem a polcomról ezt a könyvét:
Eredeti cím: The Case of The Horrified Heirs
Fordította: Rakovszky Zsuzsa
Kiadás éve: 1982. 
És képzeljétek, egykoron 150 Ft-ért vásároltam, ami biztos, hogy sok pénz volt. Tudom, hogy a fizetésem nagy részét könyvesboltban és antikváriumokban hagytam. Meg a Magyar Postán, hiszen rengeteget leveleztem. :)

Szóval, gondoltam, belevágok. Nagyjából emlékszem a Gardner könyvek tartalmára, nem is hosszúak, gyorsan el lehet olvasni őket, és nagyszerű élmény lesz. Nekem Perry Mason személye elragadó, de a kedvenc figurám Paul Drake, a hórihorgas, nyurga detektív. Jobban szeretem, amikor nincs megfilmesítve (Amerikában tudom, hogy igen, de ide valahogy nem jutott el), hanem a saját fantáziámra bízhatom, hogy elképzelem. És ezt élvezem.
Az első perctől kezdve esemény és a maga módján akciódús is.
Higgyétek el, hogy érdemes Gardnert olvasni.
Mondom ezt úgy, hogy egy Grisham könyvet tettem félre azért, hogy ezt elolvassam. ...

Történet:
Sejtelme sem volt róla, hogy került kábítószer a bőröndjébe. Azt sem értette, hogy azon nyomban ott termett egy fotós, hogy lekapja a sajtó számára, amint döbbenten bámul a nyomozóra. Nem fogta fel, mi történik vele, ám abban nem volt kétsége, kihez kell fordulnia. Perry Mason valóban nem késlekedik. Megjelenik a rendőrségen, azonnal kitűzeti a tárgyalást és szabadlábra helyezteti Virginiát. Így van ez a szerző vagy hetven bűnügyi regényében és tévéfilmjében. Perry mason elkápráztatja a közönséget meglepő ötleteivel, tévedhetetlen logikájával. Ezúttal is kibogozza a bonyolult szálakat, melyek a kábítószeres ügytől a dúsgazdag asszony autóbalesetéhez vezetnek.

"- Ugyan már, ne izguljon - próbálta megnyugtatni.
- Ez olyan, mintha valakinek, aki fázik, azt mondaná, hogy ne borzongjon. - felelte Virginia."

Érdemes belefogni a Gardner könyvekbe. Élvezetes és élménydús. Én legjobban a tárgyalóterembe játszódó részeket szeretem. Mert bár semmi közöm a joghoz, de szeretem az ilyen jellegű filmeket, könyveket. Ráadásul Perry Mason legendás keresztkérdései teszik izgalmassá és felejthetetlenné a tárgyalásokat. És persze, mert a végén mindig kiderült az IGAZSÁG!

Ui: Nem mindegyik Gardner könyv nagyszerű. Van amelyik jobban tetszik, van amelyik kevésbé. De higgyétek el, érdemes őt olvasni. Pár óra alatt el is lehet egy könyvet, ha nagyon belejövünk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése