2019. október 25., péntek

A mentális egészség titkai 1.

1944-ben a 16 éves Eger Edith-et magyarországi otthonából a hírhedt auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Habár - a szüleivel ellentétben - megmenekült a gázkamrától, a már amúgy is csont és bőr Edith állapota fokozatosan romlott, amikor az egyik táborból a másikba vitték. 1945 májusában - már nagyon közel a halálhoz - Edith elvesztette az eszméletét. Az őrök azt gondolták, hogy meghalt, és a Gunskircheni-i munkatábor mögötti erődben lévő tömegsírba dobták. Csodával határos módon egy amerikai katona észrevette a holttestek között fekvő Edith mozgó kezét, és megmentette a biztos haláltól.

Ha bárkinek oka lenne arra, hogy az átélt borzalmak negatívan befolyásolják, Edith lenne az. Ő azonban szörnyű élményei hatására sem lett keserű, gyűlölködő vagy kétségbeesett. Nem csak túlélte a történteket - teljesen kivirágzott. Hozzáment egy cseh szabadságharcoshoz, felnevelt három gyereket, és a pszichológia doktora lett. Ha bárki találkozna vele egy beszélni hallaná, valószínűleg az egyik legpozitívabb, legfelemelőbb személynek írnál le. "A közhiedelemmel ellentétben ebben a világban nincsenek áldozatok - csak azok, akik hajlandók azzá válni. Nem mindig tudjuk befolyásolni a körülményeket, de azt igen, hogy hogyan viszonyuljunk hozzájuk." 

 Dr. Eger Edith élete kiváló példája a pszichológusok egyre biztosabb felismerésének: mindannyian képesek vagyunk arra, hogy optimisták maradjunk még a nehézségek közepette is. Habár a legtöbben úgy gondoljuk, hogy érzelmeinket a külső körülmények ellenére mégis képesek vagyunk kontrollálni őket. A legfontosabb: életmódbeli választásaink óriási befolyást gyakorolnak érzelmi állapotukra.
Nézzünk meg néhány tényezőt, amelyek segítenek a mentális egészség csúcsán maradni.


Amikor rátaláltam erre a cikkre, és elkezdtem olvasni, rákerestem erre a hölgyre, és megnéztem. Általában nem szeretem az ilyen témájú műsorokat, nem szeretem és nem nézem a világháborús filmeket, dokumentumfilmeket. Nem szeretem ami Auschwitzzal foglalkozik, vagy azzal, hogy milyen szörnyűségek történtek ott. 
Egyszerűen zavar, amikor erről hallok, mert az emberi gonoszság csúcsa volt számomra Hitler és a bagázsa. Gyűlölöm a diktátorokat! 
De ez a műsor nagyon érdekes volt. Leginkább a hölgy személyisége és életszemlélete miatt.
Nézzétek meg, érdemes! 
(folyt.köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése