2022. január 14., péntek

Sajtos-krumplis pogácsa

Olykor a hamuba sült pogácsát idézetek formájában csomagolja az Élet." (Szabó Szilvia)

 Már nagyon régen tettem fel receptet az oldalamra. Nem is tudom... legtöbbször elfelejtem, vagy megesszük. :) 

Már régen is sütöttem, valahogy elegem lett a karácsony utáni időszakban a sok édességből (nahát, ez senki nem gondolta rólam!), ezért sósat sütöttem. A sós nálunk nagyon megy. Az összes gyerekem ezt választja, ha van lehetőség. Tényleg. Nem tudom, hogy mi az oka annak, hogy így van, de így van. Viszont, ha pogácsát sütök, akkor abból nagy mennyiség fogy el. 

Ezt a pogácsát még nem sütöttem. Találtam. Azt hiszem először Moha oldalán, valami hasonlót. Sokszor olvastam már, hogy a maradék krumplit felhasználják sokan a pogácsához, de nálunk annyira sok krumpli fogy, hogy semmi sem szokott maradni. Így ehhez külön főztem meg, "El a kezekkel a burgonyámtól!" - felszólítás mellett. A sajtos verzió pedig nálunk örök kedvenc!




Hozzávalók:
  • 60 dkg BL 80 liszt lehet sima is
  • 30 dkg főtt krumpli kihűtve
  • 1 dl olvasztott vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 2 teáskanál só

tetejére:
1 tojássárgája, reszelt sajttal megszórni


  1. Egy nagy tálban mindent alapanyagot összekevertem. Lehet kenyérsütőben is elkészíteni, én nem szoktam. Összedagasztom. Géppel valószínűleg gyorsabb, de én így jobban szeretem. 
  2. Ezután hagytam kicsit kelni, kb. fél órát. Ezután lisztezett deszkán vagy bármilyen felületen kinyújtottam. Kicsit bevagdostam a pogácsa tetejét.
  3. Ezután a kb. 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam, majd ezt természetesen addig folytatom, amíg van tészta. :)
  4. Sütőpapírra tettem a pogácsákat, és hagytam még kelni egy kicsit. A recept szerint még 20 perc kell neki, de az én családom nem igazán szereti megvárni. Olyan puha a tészta, hogy kicsi is kevés neki.
  5. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. 
  6. Lekentem a tojássárgával és megszórtam a tetejüket sajttal.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. El a kezekkel…- nagyon jó:) Szerintem nagyon jó, hogy a gyerekek nem édes szájúak. Egy tortával úgyis több baj van. Nagyon helyesek lettek a pogik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm.
      Igen, valahogy így alakult. Soha nem tiltottam nekik, hogy édességet egyenek, mivel én magam nagyon szeretem. De ha választani kell, most is a sóst fogják.
      Ebben az a jó, hogy a csokik nekem maradnak. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszták a pogácsáid én is elfogadnék belőle 1-2 darabot. Sokszor ráéhezünk mi is a sósra és a maradék krumpli általában pogácsában végzi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nálunk meg kell menteni mindig egy kicsit, mert a krumpli biztos, hogy elfogy. :)

      Törlés