2024. augusztus 9., péntek

Országos Könyvbarátok Napja – augusztus 9.

 Országos Könyvbarátok Napja – augusztus 9.  

 

A könyv a menekülés legtisztább formája. Bármilyen időre, helyre vagy kultúrába elvihetik Önt. Augusztus 9-én, az Országos Könyvbarátok Napja tiszteletére eltesszük okostelefonunkat, előveszünk egy jó könyvet és egyszerűen csak olvasunk. (Nos, egy hangoskönyv is elég lesz.) Az agyagtábláktól a mai e-könyvekig az irodalom döntő szerepet játszott a kultúrák megőrzésében, a tömegek nevelésében és a történetmesélésben. Johannes Gutenberg 15. századi nyomdájának köszönhetően bárki olvashatott és birtokolhatott könyveket, nemcsak királyi személyek, szerzetesek vagy birtokos dzsentri. De sajnos nem volt éjszakai szállítás. Még ma csatlakozzon egy könyvklubhoz, vagy olvassa el újra kedvenc regényét, mert a Nemzeti Könyvbarátok Napja dübörög!  

A Könyvbarátok Napja azt a médiumot méltatja, amely ellenállt és időben megőrizte jelentőségét – az irodalmat. A könyvek iránti szeretetünk nem ismer határokat – egy nap könyvet fogunk írni róla.  

A modern könyvet kötéspapírból készítik, de a papír feltalálása előtt a könyvek táblák, tekercsek és metszetek formájában jelentek meg. Minden civilizációnak megvolt a maga módja az események dokumentálására. Valamikor ie 3500-ban a mezopotámiaiak agyagtáblákon jelöléseket készítettek egy hegyes eszközzel, amelyet a nádnövény, az úgynevezett calamus szárából készítettek. Ezeket a nedves agyagra írt írásokat „ékírásnak” nevezték. Körülbelül 20 000 ilyen táblát fedeztek fel a mai Irak területén.

A papírt Kínában találták fel az i.sz. 1. században. Különféle anyagokkal, például kenderrel, halhálóval és eperfával kísérletezett, Ts'ai Lun feltalálta az első papírt. Idővel Kínában a fahasábokra történő nyomtatás is a könyvek sokszorosításának elterjedt módja lett. Az ősi tekercsek az ie 4. századból származnak. az első „könyveknek” számítanak, de mai definíció szerint a legrégebbi fennmaradt összeállított könyv a „The Diamond Sutra”, amelyet 868. május 11-én adtak ki Kínában. 

A 20. század elején keménykötésű könyvek uralták a piacot, és a könyvek kemény kötéseihez bizonyos presztízs társult. De 1937-től a puhafedeles könyvek népszerűsége nőtt, megnyitva az utat az emésztések, a pulp fiction és a zsebbarát könyvek előtt. A számítógépek és a technológia fejlődése a könyvek digitalizálásához vezetett, az 1980-as években az első CD-formátumú könyv, a „The New Grolier Electronic Encyclopedia” volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése