2023. szeptember 4., hétfő

#155. Mitől nyár a nyár?

 
Ugyan már szeptember van, de még az eleje. Ilyenkor még inkább meleg van, mint nem, de azért már érezni a hűvösebbet. De most azon gondolkoztam, miközben nyáron rettentően szenvedtem a nyártól, mert bevallom őszintén, hogy nem igazán a kedvenc évszakom, hogy mitől is nyár a nyár?

 

Most arra gondoltam, hogy mesélek arról, hogy mit gondolok a nyárról. Érdekes lesz. Mert legszívesebben azt írnám le, hogy ilyenkor a legjobban a hűvös szobában szeretek lenni, és látványosan semmit tenni a lehúzott redőnyök mögött. Hideg italokat kortyolgatva és láblógatva. Persze, csinálok ilyet is, de nem ettől nyár a nyár. Ugye, ezt mindenki tudja?


1. A napsütés. - Na, azt nem szeretem. Fehér bőrűként lehetetlen meglennem a napon, a mi családunkra amúgy is jellemző a gyors leégés. Ettől függetlenül, ha nem nyár van, és 40 fok, akkor kedvelem. A kellemes meleget, amikor tavasz van, vagy még ősszel süt a nap. De nyáron azt nem. Viszont nagyon szeretem a nyári estéket, amikor lehet csillagokat nézni, hallgatni, ahogy a tücskök ciripelnek. Amikor lemegy a nap, megjelennek a szúnyogok. Na, őket nem szeretem.

2. A fagylalt. - Már meséltem, hogy nem vagyok fagylalt rajongó.
Gyermekkoromban szerettem, de akkor is mindig 1 gombócot - gömböt ettem meg. Most sincs ez másképpen. És csak és kizárólag ugyanazt vagyok hajlandó megenni. A vaníliát. Katám is így van ezzel, míg Nimród pedig a csokoládéra esküszik, gyermekkora óta. Itt pont egy olyan pillanat van, amikor a gyerekeim anyukáméknál nyaraltak, és elmentem értük. Meghívtam őket egy fagyira. Ilyenkor eszek, de nem viszem túlzásba.

3. Napozás - Utálom. Ez csak akkor történik meg velem, amikor a gyerekekkel strandra vagy Balatonra megyünk. Idén a városomban lévő nagyon menő strandon voltunk. De a családom tudja, hogy nem bírom a napot, ezért sohasem fekszünk ki napozni. Ilyenkor nem is szoktam megégni, mert árnyékban is vagyok, meg bekenem magam jó erős naptejjel. De azért szeretem a pléden feküdni egy könyvvel, mert csak úgy magam miatt nem teszem, halálosan unatkozom, ha nem történik valami. Szeretem ilyenkor, hogy nincs munka, nincs feladat, nem kell problémákat megoldani, a gyerekek önjáróak, intézik, hogy ki hova szeretne menni. Ezért szeretem a strandot jobban. Nagyon szeretem figyelni az embereket. Ha a meleg vízben ülök, akkor sokáig nézem őket, és történeteket találok ki róluk.

4. A nyári libegős, lebbenős, színes és könnyű nyári ruhák. - Na, ezeket szeretem. Bár nem teljesen hordom mindet, mert nem minden előnyös nekem. Sokszor elnézem a fiatal lányokat vagy a kismellű nőket, hogy milyen jól néznek ki egy-egy ruhában. Nekem nem egyszerű viselni dolgokat, és nem is áll minden jól. De ettől függetlenül rajongok a ruhákért és a szoknyákért.

5. A dinnye. - Biztos van más is, de én a kisfiamon kívül csak Kautzky Armandot tudom, aki nem eszik gyümölcsöt. Amit mi nem értünk, de tényleg így van. Én alapvetően szeretem a gyümölcsöket, nyáron viszont csak és kizárólag a görögdinnye, az első számú kedvenc nyári gyümölcsöm. Ha belelendülök, sokat tudok megenni belőle, de Katám még ezt is felülmúlja. Iszonyú mennyiséget képes megenni.

6. Kalap és napszemüveg. - Én nem igazán szeretem, ha van valami a fejemen. Nem bírom. Még nagy melegben sem sajnos. Túrázás alkalmával teszek fel kalapot vagy sapkát (örököltem a bátyámtól egy jót), de alapvetően nem szeretem. Ahogy a napszemüveget sem, mert zsibbadok tőlük. :) Ez nálunk Nimród kiváltsága, akinek védjegye lett a kalap. Már furcsa, ha nem úgy jelenik meg. 

7. Utazás. - Na, ezt nagyon bírnám. Mivel én egyben tudom kivenni a szabadságomat, és ez a július, ilyenkor sokszor elmegyünk itthonról. Mindig mindenféle nyaralást betervezek, mert ez mindenkinek jót tesz. Idén ebből 1 hét lett nekünk, mert már 2 éve konyhafelújítási terveink voltak, és muszáj volt elkezdeni júliusban. Szóval, alapvetően nyaralós család vagyunk. Leginkább itt, Magyarországon, még ha drágának is tűnik, de azt is igyekszünk minél olcsóbban kihozni. Ezért minden évben 1 hétig a szüleim a szállásadók, és onnan járjuk be a környéket. Az Alföld gyönyörű, sok a látnivaló. Igyekszem egy kis kulturális programot is beszervezni a gyerekeknek, és közben mindig mindent fotózok. :)


8. A lecsó, de inkább a paradicsom. - Na, ez az igazi nyári egytálétel. Nem a kedvenc ételem, de amikor az anyukám csinálja, azt mindig megeszem. A gyerekeim is. Csak ott, máshol sehol. Mert a Mama különleges lecsója megismételhetetlen. Én inkább eszem a paradicsomot és a paradicsomsalátát (ebből nagy mennyiség fogy nyáron). Szinte ezen élek. Dinnyén és paradicsomsalátán. Legtöbbször csak paradicsom, hagyma, só és olívaolaj kerül a salátába, de ha van paprika és uborka itthon, akkor azt is belerakom. Nem rontja el. :)

 


9. Az olvasás - A nagy és örök kedvenc. Mindig elhatározom, hogy nyáron aztán sokat fogok olvasni, mert egész évben gyűjtöm a könyveket, igazi tornyom lesz. És van, hogy tudom is tartani a tervezetet, de sajnos nem mindig. Idén nem annyira jött össze, de azért próbálkozom. Nem megy már az, hogy folyamatosan, egyben olvassak, vagy mint tinikoromban, hogy zseblámpával a takaró alatt. De mivel könyvfüggő vagyok, és fontos nekem az olvasás, igyekszem nyáron sok időt szánni rá. Mondjuk fontos, hogy az adott könyv ténylegesen jó-e, vagy szenvedek vele, mert ez is elő szokott fordulni. De akkor is vallom, hogy olvasni jó. (Itt pont otthon olvasok kicsit lazításként. Találtam egy halom régi Albatroszos könyvet, és ez kellően izgalmas is volt.)

10. Balaton. - Idén sajnos nem jutottunk el, nem is volt betervezve. Én magát a Balatont, hogy belemegyek és úszkálok benne nem szeretem. De a körülötte lévő tájat, a szépségét, a hangulatát, na azt nagyon! Gyerekként sohasem jutottam el a Balatonra, csak a kitűnő tanulóknak volt az a kiváltsága, hogy eljuthattak Zánkára. Most, hogy a Dunántúlon élek, többet voltam már. A Balaton, mint tó lenyűgöz, a táj is. És idén nagyon hiányzott a fonyódi nyaralásunk, meg a cukrászda, ahol a somlói galuskát eszek egy hétig.

Ennyi lett volna az én tízes felsorolásom, ami miatt úgy érzem: tényleg nyár van. Lehet, hogy lenne még más is, de most csak ezek jutottak az eszembe. Nektek?

Fantasztikus!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése