Egyél áfonyát nap – november 23.
Minden év november 23-án ünneplik a Nemzeti Egyél Áfonyát napot! Az áfonya egy finom gyümölcs, amely még finomabb ételeket és italokat készít, és édes előnyökkel rendelkezik. A legenda szerint az áfonyát egy lakoma részeként szolgálták fel a legelső hálaadáskor Plymouthban, Massachusettsben, 1621-ben. Az ünnep népszerűsíti és ünnepli mindazt, amit a piros bogyó kínál, és természetesen egy olyan nap, amelyet az étkezésnek szenteltek. vörösáfonya.
Az amerikai indiánok számos formában használták és fogyasztották az áfonyát, vagy ahogy ők nevezték „sassamanash”-t. Megették, festéket készítettek vele, és háborús sebek természetes gyógyítójaként használták. Bőséges egészségügyi előnyeinek köszönhetően az indiánok elkészítették a „pemmikán” néven ismert áfonyás energiaszelet változatát. A 16. és 17. században érkezett európaiak számára nem voltak ismeretlenek ezek a bogyók, mivel Dél-Anglia egyes részein saját áfonyalápjuk volt.
Az áfonya széles körű termesztése 1816-ban kezdődött, amikor Henry Hall kapitány felismerte a homok áfonyás lápjaira gyakorolt pozitív hatását. Kifejlesztett egy technikát, amellyel homokot szórhat az áfonyaszőlőre, viharba véve a termesztés világát. A technika elterjedt, és az áfonyatermesztés gyorsan növekedett.
Hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Magyarországon a Zempléni-hegységben a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben fordul elő; jóval ritkább, mint a fekete áfonya. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket.
A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz.
Napjainkban az Egyesült Államok gazdái körülbelül 40 000 hektár áfonyát takarítanak be évente, és az ipar továbbra is több előrelépést tapasztal. November 23-án országszerte megünneplik az Egyél áfonyát napot, ezzel tisztelegve e csodálatos bogyók előtt. Nincs nyilvános feljegyzés ennek a nem hivatalos ünnepnek az eredetéről, és nincs kongresszusi vagy elnöki nyilatkozat, amely nemzeti ünneppé tenné. Ennek az ünnepnek a legkorábbi említése az interneten 2015-ben volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése