2024. november 13., szerda

#691. Karácsonyi puncs#41

 Amikor próbáltam összegyűjteni karácsonyi témákat, ötleteket, nem is gondoltam, - pedig gondolhattam volna -, hogy ennyi alkoholos italt dob fel.

A karácsonyi puncs forró teából, cukorból, citromléből és pálinkából készül, a klasszikus recepteket azonban nem árt néha "megbolondítani". Keverhetünk hozzá rumot, vörösbort, fűszeres likőrt, gyümölcslevet és akár gyümölcsöket is! Őszi péntek esték hangulatát is garantáltan felhevíti az italunk! 

De én szeretném hinni, és hiszem is, hogy minden pótolható vagy legalábbis megoldható máshogy. Alkoholellenes vagyok, mindig az voltam és mindig az leszek. A családomban elég erősen jelen volt (ahogy szerintem sok családban), így TUDATOSAN döntöttem így. Életemben egyszer ittam boroskólát, és azóta sem. 

Sosem értettem, hogy miért kell mindig mindent alkohollal ünnepelni, amikor egyszerűen csak élvezni kell az életet! És azt alkohol nélkül is lehet!

Íme, néhány ötlet (a neten találtam), amit alkohol helyett lehet fogyasztani. Már aki ilyet szeretne inni. :)

Fűszeres puncs, alkohol nélkül

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál fekete tea
  • 6,5 dl víz
  • 3 evőkanál málnaszirup (málnából és cukorból főzött sűrű szirup)
  • 2 dl narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 

Főzz egy adag erős fekete teát. Pár perc múlva vedd ki belőle a teafiltert vagy a teatojást. Ha kihűlt, akkor egymás után, lassan keverd hozzá a málnaszirupot, a narancs- és a citromlevet. Végül rakd bele a mézeskalács fűszerkeveréket is, és öntsd az italt átlátszó csészékbe. Egészségetekre! 

Gyümölcsös puncs, alkoholmentes változatban

Hozzávalók: 

  • 5 dl almalé
  • 2 dl narancslé
  • 4-5 darab szegfűszeg
  • 1 darab fahéj

Vágd fel apróra a fahéjat, és keverd össze a szegfűszeggel. Add hozzá az almalevet, majd közepes hőfokon főzd körülbelül 10 percig. Ezután szűrd le, majd öntsd hozzá a narancslevet, és az egészet hevítsd fel. Egészségetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése