Már egy ideje keringenek a gondolataim azon, hogy készítek gyertyát itthon. Régebben csináltam, és akkor tetszett nekem, élveztem. De ennek már jó ideje... Valahogy az időhiány meg minden... És tudom, hogy már voltak gyertyák, de ezek olyan cukik, és otthon is elkészíthetőek.
Mi kell a házi készítésű gyertyához?
-Régi, antik teáscsésze. Használhatod a régi készleted megmaradt darabjait, vagy bármilyen kis csésze jó.
-Régi megmaradt gyertyák, ha nincs az sem baj, hobbi boltban szerezz be választhatsz párat a bolhapiacon is.
-Kanóc és fémtalp (a fémtalpat szintén hobby boltban beszerezheted, vagy régi gyertyádét is felhasználhatod.
-Illóolaj
A viaszt darabold fel, egy lábasba tegyél vizet és ebbe helyezd bele azt az edényt, amiben a viaszt olvasztani szeretnéd. Vagy egy jó hőálló konzervdobozt használj, vagy egy régi kopott lábast, amit azután vagy kidobsz, vagy elteszel a következő gyertyafőzéshez, mivel ezután már azt az edényt nem használhatod főzésre.
Olvaszd meg a viaszt lassú tűzön. Közben a csésze aljába középre helyezd el a kanóc talpat és a kanócot. A kanócot előtte kösd rá egy hurkapálcikára, amit fektess keresztbe a csészén, így a kanóc egyenes marad, amíg a viasz megköt.
A felmelegedett viasszal két dolgot tehetünk. Egyből feltöltjük vele a csészét, vagy ha fehér színű viaszt használtunk, akkor színezhetjük is, ehhez szükséges viaszkrétát beszerezni. Illetve ilyenkor kell az illóolajat is belecsepegtetni. Vaníliás, narancsos, karácsonyos illatú tökéletes választás.
A viaszt a teáscsészékbe töltjük és hagyjuk megkötni. A megmaradt viaszt elteheted következő alkalomra.
Miután megszilárdult a gyertyánk szedd le róla a hurkapálcikát, vágd
kívánt méretre a kanócot, csomagold organzába, vagy átlátszó celofánba,
színes szalaggal a tetején, és kész is a tökéletes saját készítésű karácsonyi ajándék. Egy dolgot ne felejts el, készíts magadnak is egyet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése