Országos Citromkrémes Pite Nap – november 29.
Élelmiszertörténészek úgy vélik, hogy a citromos desszertek a középkor óta léteznek! A tejszínhab viszont viszonylag új jövevény: csak a 16. században jelent meg. Először az 1500-as évek közepén jelent meg a receptekben Olaszországban, majd Franciaországba utazott, és ott is csak 1600 után jelent meg a receptekben. Valahol akkor és mostanáig valakinek az a zseniális ötlete támadt, hogy összeházasítsa őket úgy, hogy alapvetően a napfényt sütjük pite étel.
Míg a citromkrémet, pudingot és pitéket a középkor óta készítik, addig a habcsókot a 17. században tökéletesítették. A citromos habcsókos pite ma ismert 19. századi termék. A legkorábbi feljegyzett receptet Alexander Frehse, egy romandia svájci péknek tulajdonították.
Larissa Milne utazási író Elizabeth Goodfellow séf/vállalkozó elismerését fejezi ki ezért a pitéért. William Woys Weaver híres élelmiszertörténész szerint Goodfellow „az egyik legkreatívabb erő volt az amerikai konyhaművészetben a tizenkilencedik század elején”. A boltja egyedi volt. A sok kenyeret és napi pékárut szállító pékségtől eltérően a Goodfellow cukrászdája elegáns süteményeket, tortákat és édességeket kínált a philadelphiai nagyközönség partijain.
Noha számos finomságról ismert, leginkább a cukros sütemények korai változatai voltak, és a királynői süteményekről, valamint a pálinkával és madeirával ízesített egyedi fűszeres süteményekről, legtartósabb öröksége a citromos habcsók pite megjelenése.
Becky Diamond élelmiszertörténész Goodfellow-t „a citromos habcsók pite anyjának” nevezi. A citrompudingot Goodfellow egyik jellegzetes kreációjának tartották; Több fajtáját is elismerik, akár önmagában, akár tésztahéjban, „piteként” szolgálják fel. A citrom csemege volt az 1800-as évek elején, de könnyen elérhető volt egy forgalmas kikötőben, például Philadelphiában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése