2024. november 25., hétfő

Nemzeti parfé nap – november 25.

Nemzeti parfé nap – november 25.


A Nemzeti Parfé Napja minden évben november 25-én van, és ezt egy magas pohár parfédesszert elfogyasztásával ünnepeljük meg cseresznye és vajkaramell feltéttel. Tudta, hogy a parfé receptje először egy 1890-es évek francia szakácskönyvében jelent meg? A parfé, angolul „tökéletes”, egy francia eredetű desszert, amely tejszínből, tojásból, cukorból és szirupból áll. Ezeket az alapvető összetevőket összeforraljuk, és pudingszerű pürét kapunk. Ez eltér az amerikai parfétól, amely granolát, diót, joghurtot és likőröket tartalmaz, gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal. A parfét általában magas, átlátszó üvegedényekben szolgálják fel, hosszú kanállal, amelyet „parfékanálnak” neveznek.
 
A középkorban a cukor ritka termék volt Európában, és csak különleges alkalmakkor élvezték a gazdagok és az arisztokraták. Ettől az időszaktól a 15. század végéig a finomított cukor szolgált édesítőként és fűszerként, pörköltre és sült húsra szórva. Maga a desszert gyümölcs, mézeskalács, cukrozott mandula és zselé volt. Néha süteményt, marcipánt vagy habcsókot szolgáltak fel desszertként.
 
Az idő előrehaladtával az ételek cukorral való édesítése elvesztette vonzerejét, és a hangsúly a vizuális megjelenítésre került. A szakácsok kidolgozott, teljes egészében cukorból készült szobrokat kezdtek készíteni, amelyek a desszertfogás központi elemét szolgálták. Ilyen cukros szobrok például XV. Lajos levágott feje és Gibraltár szikla. Ez a szokás azonban a 16. századi francia forradalommal véget ért.
 
Az ipari forradalom a desszertet az elit étkezéséből a tömegek számára könnyen hozzáférhetővé változtatta. Ebben az időszakban jelent meg a parfé. Az egyik első parfé recept az 1890-es évekből származik Franciaországból. Ahogy a francia kultúra elterjedt határain kívül, az európai országok és az amerikai kontinens átvették a divatot, beleértve a parfé desszertet is.
 
A francia parfét kibővítették, és olyan összetevőket használtak az elkészítéséhez, mint a joghurt, diófélék, friss gyümölcsök és granola. A parfénak ez az amerikai parfénak nevezett változata elterjedt az országban, és a legdominánsabb lett. Az évek során különféle variációkat hoztak létre, és mára a parfé helyet foglal el a desszertkultúrában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése