Nemzeti savanyúság napja – november 14.
A nemzeti savanyúság napja november 14-én van, és azért hozták létre, hogy megünnepeljük a savanyúságot, mint a világ egyik kedvenc fermentált ételét. A savanyúság rendkívül népszerűnek bizonyul az emberek körében országszerte; a savanyúságot fogyasztók száma az előrejelzések szerint 2023-ra több mint 250 millióra fog szaporodni.
A pácolás gyakorlata évezredek óta létezik. Az eljárás a kor előtti körülmények között egyébként lehetetlen fokú tartósítást biztosította, és elengedhetetlen volt az utazók mobil ellátásához, valamint a terméketlen teleket átélők megbízható táplálékforrásához. Míg sokféle étel pácolható, az uborka az a domináns étel, amely leginkább a pácolás gondolatával és magával a „savanyúság” szóval asszociál. A régészek úgy vélik, hogy a savanyú uborka első bizonyítékai a Tigris folyó völgyében élő civilizációkból származnak, és az ételek táplálkozási előnyeit olyan történelmi személyiségek is dicsérik, mint Kleopátra és Julius Caesar.
Az óvilágban elterjedt népszerűségük ellenére a savanyúság csak 1492-ben jelent meg Észak-Amerikában. Amint azt az év folyamán már sejteni lehetett, a bevezetésükért nem más, mint Kolumbusz Kristóf volt felelős. Az expedíciói során a tengerészek takarmányadagjába savanyúságot is beépítettek, hogy megakadályozzák a skorbut kialakulását. A 17. század közepére a New York területén gazdálkodó holland telepesektől vásárolt uborkát bepácolták, és az egész régióban szétosztották. Ez lefekteti az alapjait annak, hogy a terület tökéletes helyszíne legyen a kóser kapros savanyúság bevezetésének.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése