2019. január 23., szerda

Egy adósságom: Az ecetről

Nos, valóban, vagy egy régebbi adósságom, amiről elfelejtkeztem. Vagyis akkor még eszembe volt, gyűjtöttem is hozzá gondolatokat, de aztán - szokásos szórakozottságomból adódóan - elfelejtettem, vagy kimaradt, vagy ilyesmi.
És köszönöm Bernadett, hogy emlékeztettél rá!

Egyszer, valamikor azt írtam, hogy ha lehet nem használok ecetet az ételekhez. Még a salátákhoz sem.
Magáról az ecetről és alakulásáról nem írnék, az megtalálható az interneten és a Wikipédián :)

Ellenben...

Úgy nőttem fel, ahogy mindenki más. Ugyanazokat az ételeket ettem, mint mindenki más. A nagymamám mindig rengeteg befőttet, savanyúságot tett el, és ezeket természetes módon ecettel. És sokáig így is ettem, és nem is gondoltam, hogy ez esetleg káros lehet, legalábbis ártalmas.

Most szeretném leszögezni, hogy amit leírok az én véleményem, nem általánosságban írom. Nem jellemző, hogy minden keresztény így gondolja és nem is kell, hogy így gondolja. Nemcsak a keresztények nem használnak ecetet, de pl. az anyósom sem, aki keményvonalas ateista, de figyel arra, hogy mi kerül a tányérjába, tányérjára.

Miután vegetáriánus lettem, minden apróságnak elkezdtem utána járni és olvasni. Érdekelt.
Egyszer az ecet is előkerült, és rájöttem, hogy annyira savanyú (és én nem szeretem a savanyú ízt), hogy biztos van valami, amivel helyettesíthető. Aztán úgy alakult, hogy elkezdtem használni a citromot helyette, és rá kellett jönnöm, hogy  sokkal jobb ízűek az ételek. Vagyis más milyenek.
Ez nem jelenti azt, hogy néha, ritkán nem eszem pl. ecetes dolgokat. Mivel én magam nem teszek el uborkát vagy csalamádét (Férjjel csak mi ketten szeretjük), teljesen felesleges időt szánni a sok munkára, inkább veszek a boltban. Ezekben pedig ecet van, tehát mi is eszünk, csak ha lehet, és tudatosan akarunk erre odafigyelni. Ha mi csináljuk a salátát. :)

Az almaecetet egy kicsit más.
Talán ezt jobban ajánlom, de most is úgy gondolom, hogy ha valaki kiváltható, akkor tegyük azt.

Nos, térjünk vissza egy kicsit az ecethez. Egyszer egy ismerősöm (Tóth Gábor, vagy ahogy ismerik Bio Gabi) mondta, hogy:
  • az ecet maró hatású a nyelőcsőre és a gyomorra,
  • a salátáknál a vasfelszívódást nem igazán segíti
  • az ecetsav hatása hasonló a foszforsavas kólákhoz.
És van igazság abban, amit mond. Ő élelmiszeripari mérnök és tudja, és meg hiszek neki. :)

A Bibliában szinte minden helyen, ahol előfordul, negatívan szól az ige az ecetről:
"Sőt ételemben mérget adnak vala, és szomjúságomban ecettel itatnak vala engem." (Zsolt 69:22) 

"Minémű az ecet a fogaknak és a füst a szemeknek, olyan a rest azoknak, akik azt elküldötték." (Péld 10:26) 

"Mint a ki leveti ruháját a hidegnek idején, mint az ecet a sziksón: olyan, aki éneket mond a bánatos szívű ember előtt." (Péld 25:20)

És szeretnék meg megosztani néhány részletet egy könyvből: 



Ebben a rohanó korban az étel annál jobb, minél kevésbé van izgató hatása. A fűszerek természetüknél fogva ártalmasak. Mustár, bors, csípős ételízesítők, ecetes savanyúság és hasonló dolgok izgatják a gyomrot, hevítik és szennyezik a vért. Az alkoholisták gyulladt gyomrát ábrázoló képek szemléltetik az alkoholos italok hatását. Az izgató fűszerek hasonló gyulladt állapotot idéznek elő. A szokásos táplálék csakhamar nem elégíti ki az étvágyat. A szervezet kínzó vágyat érez valami izgatóbb dolog után. - 1905. NO 224. {CD 339.3}   
 



Az ilyen esetekben mindig találunk valódi okot, hogy miért nem tudják a megújuláshoz tartani magukat. Így nem is tud a javukra válni. Némelyek a tévedésbe esnek, hogy mivel félretették a húst, nem kell pótolniuk azt a legkitűnőbb gyümölccsel és zöldséggel, a lehető legtermészetesebben felszolgálva, zsír, olaj és bors, ecet, sok só nélkül. Pedig, ha ügyesen összeválogatnák az adományokat, melyekkel a teremtő körülvette őket, ha szülők és gyermekek tiszta lelkiismerettel, egy akarattal hozzáfognának a megújuláshoz, akkor ízlene az egyszerű étrend, s akkor már tudnák, miről beszélnek, amikor az egészségügy megújulását emlegetik. Akiket nem győztek meg a megújulásról, s akik nem fogadták el teljesen, azok nem mondhatnak ítéletet áldásairól. Akik időnként kirúgnak a hámból, hogy hízott pulyka vagy más húsétel fogyasztásával kényeztessék étvágyukat, azok megrontják szájízüket, s különben sem tudják megítélni a megújulás rendszer előnyeit. Hiszen étvágyuk uralkodik rajtuk, nem az elv. {2T 486.2} 
  • A rumos tölteléket tartalmazó sütemény és az ecetes savanyúság, amelynek soha nem szabadna helyt adni egyetlen ember gyomrában sem, nyomorúságos vért képez.
  • Ne fogyassz sok sót, kerüld az ecetes savanyúságot és a fűszeres ételeket, inkább egyél sok gyümölcsöt, és akkor az étkezés közben sok italt igénylő izgalmi állapot jórészt megszűnik! - 1905. NO 212. 
  • Ingerlékeny gyerek bőven eszik az ecetes és fűszeres ételből.
  • A vérképző szervek nem tudnak a fűszerekből, zsíros tésztákból, ecetes savanyúságokból és a beteg állatok húsából jó vért termelni.
  • Olajjal és ecettel készítik a salátákat, ezért a gyomorban erjedés áll be, az étel nem emésztődik, hanem romlásnak vagy oszlásnak indul. Ennek következtében a vér nem nyer táplálékot, hanem tele lesz szennyeződéssel, ezért máj- és vesenehézség áll elő.

Szóval, ezek csak apró idézetek, amin érdekes elgondolkodni. 
De egyszerűbb, ha lecseréljük. 
A CITROM MINDIG JÓ ÖTLET. VAGY LEGALÁBBIS JOBB!
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése