2020. május 8., péntek

Sorozatajánló - Blacklist avagy a Feketelista

Nagy rajongója lettem ennek a sorozatnak. De tényleg. A Feketelista egy olyan sorozat, amit nem lehet kihagyni. És nem is bánom, hogy nem hagytam ki. :) 
Azt kell mondjam, hogy az 1. évad fantasztikus volt, és már a 7-nél tartok, de valahogy nem tudom megunni. James Spader egyszerűen fantasztikus, lenyűgöz engem ez az ember, ahogy játszik, és a hangja... Persze, néhány évad szinkronos, de már egy ideje felirattal és angolul nézem, és nagyon kellemes hangja van. Ez nekem egyébként fontos. Szinkronnál is idegesít, ha egy karakternek rossz a hangja, a szinkronja. De visszatérve, a csapat többi tagja is jó. 
Általában, amikor ilyen akciósorozatokat nézek, akkor a női főszereplők sokszor idegesítenek. Úgy érzem, hogy csak azért vannak ott, hogy legyenek benne mellek és keménynek tűnő csajok, és van, hogy iszonyú idegesítőek. De Megan Boone (Szerepe szerint: Elisabeth Kean) méltó társa Spadernek. 
A képen még az első néhány évad szereplői, de közülök is kiesett kettő. 



A világ legkeresettebb bűnözője, az egykor a kormánynak dolgozó Raymond Reddington (James Spader) besétál az FBI székházába és feladja magát, egyúttal alkut ajánl a megdöbbent nyomozóknak: van egy listája - amin olyan rosszfiúk szerepelnek, akiket a bűnüldöző szervek nem is ismernek - és ezt megosztaná a hatóságokkal. De vannak bizonyos feltételei, amelyek közül a legfontosabb: csak egy kezdő FBI-ügynöknővel, Elizabeth Keennel (Megan Boone) hajlandó kommunikálni, egyébként nincs üzlet. Az FBI terrorellenes részlegének vezetője (Harry Lennix) kénytelen elfogadni Reddington ajánlatát és teljesíteni a férfi extravagáns kéréseit is. Keen társa Donald Ressler (Diego Klattenhoff) lesz, a csapathoz a CIA-tól is érkezik erősítés, Meera Malik (Parminder Nagra) személyében. A teljes titoktartás mellett dolgozó egység a Reddingtontól kapott, többnyire homályos és kétértelmű utalások alapján próbál dolgozni, miközben Keen férje, Tom (Ryan Eggold) egyre nehezebben viseli párja újdonsült munkáját. Nagyon hamar kiderül az is: ebben a világban semmi nem az, aminek látszik.


Az a lényeg, hogy tényleg nagyon beszippantott ez a sorozat. Már régóta nézem, hiszen ahogy írtam, a 7. évadnál jár. Oly annyira rajongója lettem, hogy Férjtől pár éve kaptam egy ágyneműt, ami Blacklist-es. :) 
Nagyon magával ragadó, még akkor is, ha elég durva. Nem félelmetes, nem horror, azokat nem nézném meg. Nyomozós, amit én szeretek, és azon gondolkodom, hogy valóban működhet így az élet, és hogy mennyire a pénz és a hatalom mozgat mindent. Csak ebben azért előjön. És elmosódik a határ is. Emberi számomra. 
A legtöbb krimiben és akciófilmben a főhősök rendíthetetlenek, megvesztegethetetlenek és egyedül képesek szembeszállni egy egész csapattal, sereggel. Tudjuk, hogy ez nincs így, de szeretjük a hősöket, és szeretjük, ha valaki legyőzi a rosszfiúkat.
Ebben a történetben Raymond Reddington a rossz fiú, akit nagyon kellene utálni, mert hiszen bűnöző és könyörtelen és nem fontos számára az emberélet, de ahogy zajlanak az események, történések egyszerűen nem tudod nem kedvelni, mert meglátod az emberit.
Ráadásul az ügynökök is emberivé válnak. Csapatban dolgoznak, közös a cél, mégis vannak titkait, rossz döntéseik, emberi hibáik, de közösen megoldják. Persze a hátuk mögött Red titokzatos Feketelistájával.


Nagyon sokáig idegesített az egyik főszereplő személye. A nyársat nyelt, a szabályokat mindig betartó, keményfiú, Donald Ressler (Diego Klattenhoff), de tényleg idegesítő volt. Ahogy azonban haladunk előre az évadokban :), megkedveltem és személyes kedvencemmé vált. Nem tipikus szépfiú, nekem a német típusú férfiak nem jönnek annyira be, bár nem mondom, hogy nem helyes a maga módján, de ettől, még nem fér bele a 20-as listámba. Sajnálom Diego! Viszont annak nagyon szurkolok, hogy összejöjjön Elisabeth-tel. A férjet alakító Ryan Eggold persze jobban tetszik nekem (fenti képen jobbról a 3.), de őt kiírták a sorozatból (értsd: meghalt) úgyhogy vele nem számítunk már. Meg nem is lenne igazságos így. Ezért mondja a romantikus énem ezt, mert bár része a sorozatnak a kapcsolatok és az érzelmek, mégsem ez a központi része. De én személy szerint - és még néhány más rajongó - várom ezt a pillanatot. Mármint Elisabeth és Donald románcát. Mert hát kell bele, na! :)

Ha másért nem, James Spaderért érdemes megnézni. Legalább az 1. évadot (ami a kritikusok nagy százalékának is nagyon tetszett, ami nagy szó!), utána meg nem lehet abbahagyni. 
Csak azoknak ajánlom, akik bírják az akciót. :) 
Én nagyon várom a részeket és a folytatást is... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése