2019. december 1., vasárnap

Egészséges adventi naptár - 1. nap

Napok óta betegen feküdtem az ágyban, folyik az orrom, fáj a torkom és nyűgös is vagyok. Érzem, hogy itt a tél, nem tudom... nem vagyok túl jó formában, és sok a feladat is... Az az igazság, hogy már egy ideje úgy gondoltam, hogy pihentetnem kellene a blogot, nem erőltetni, hiszen annyi minden történik velünk, hogy nem érem utol magam (és még munkahelyem sincs), amit egyébként keresek! Ja, ha hallja valaki, hogy tud egy nekem való munkahelyet, jelezze. :) :) Előre is köszi. :)

Na, de visszatérve mostanában egyre jobban próbálok figyelni az egészségemre, még akkor is, ha a csoki teljes értékű táplálékát képezi a mindennapjaimnak, amit ugye nem szoktam eltitkolni, meg miért is tenném. Hiszen ez egy őszinte oldal és én egy őszinte ember vagyok. Legalábbis igyekszem.
Úgyhogy arra gondoltam, hogy decemberben kicsit ezzel szeretnék inkább foglalkozni. Az egészségünkkel. Még akkor is, ha minden ezzel van tele, és mindenki erről beszél, meg mindenki mindenféle jó tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy ilyenkor mit kell tenni, meg hogyan kell megakadályozni, hogy ne legyünk betegek. Ó, én próbáltam már ezt is, azt is, nem mindig szokott működni.
Nos, én inkább kicsit másképpen szeretném ezt az egészséget feldolgozni, ahogyan én látom és én szoktam... :)

1. Szabaduljunk meg a mérgektől! 
(Nem akartam iderakni egy halálfejes tubust, olyan visszataszító, nem?)

Nem beszéltem róla, mert nem akartam kiadni a dolgot, és most sem teszem, mert nem vagyok rá felhatalmazva, bár leszívesebben kikiabálnám a világba, hogy milyen alantas és szemét dolgokra képesek egyes emberek, de nem teszem. Ami tény, hogy az utóbbi időben a szűk családi körömben egy nehezebb időszakban vagyunk, amit érzékeny és lelkizős családként nehezen viselünk és élünk meg. Furcsa ezt mondani, de minket a szüleink nem tanítottak meg keménykedni, nem tanították meg azt, hogyan kell bántani a másikat, megalázni, hogyan kell csúnyán bánni a másikkal, kellemetlen helyzetbe hozni. Helyette arra tanítottak, ateistaként, amit a Biblia is tanít: HA RAJTATOK ÁLL, MINDEN EMBERREL BÉKESSÉGBEN LEGYETEK!
Mi tényleg ilyenek vagyunk a tesóimmal. Ha lehetőség van rá, kerüljük a konfliktust, és nem megyünk bele bizonyos kellemetlen szituációkba. Én egy elég szégyellős és gátlásos ember voltam, és néha még vagyok is. Annyi változott, hogy kicsit jobban ki merem nyitni a számat, vagy jobban el merem mondani, ha valamivel nem értek egyet, de az tény, hogy lelkizős ember lévén, sokáig hordozom magamban azt, amikor megbántanak. Nem haragszom sokáig, hamar megbocsátok, mégis úgy érzem, hogy nehezen tudok tovább lépni.
Nem olyan régen láttam egy beszélgetést Lackfi Jánossal, akit én egyébként nagyra tartok, és akinek nagyon bírom a stílusát és az írásait is. Ő mondta - hívő emberként -, hogy amikor valakire haragszik és valakivel konfliktusa van, akkor ő áldást kér arra az emberre, és minél több ideig haragszik rá, annál többször kér áldást az illetőre. 
Ez nagyon elgondolkoztatott engem. És elhatároztam, hogy szeretném ezt a jó példát követni. 
Kicsit nehezen dolgozok fel bizonyos helyezteket és egyébként is, év vége van, ilyenkor minden döcögősebb... 
Na, ami tény, hogy az elhatározás az elhatározás... Az egészség pedig egészég!

Azt is tudjátok, hogy nem vagyok egy nagy karácsony-váró, csak adventváró, lévén adventista :), aki minden nap várja vissza Jézus visszajövetelét, és nem ragaszkodnék ahhoz, hogy Jézust csecsemőként kell ünnepelni, mert a születése megtörtént, és innen már csak a felnőtt Jézus, aki meghalt a kereszten tud értem tenni valamit. A csecsemő, a jászolban nem. 
De persze nem akarok ünneprontó lenni. Inkább egészségesebb...
Ezért arra gondoltam, hogy elkezdem ezt a decemberi időszakot valamiféle megtisztulással. 
Az utóbbi időben kicsit kevésbé figyeltem oda az étkezésemre, és ez meg is látszik. Nem híztam el, vagy legalábbis nem mutat többet a mérleg, mint szokott, és nem is küzdök ezzel. Persze, lehetnék bizonyos dolgokban visszafogottabb, de stresszes időszakban könnyebben visszaesik az ember. 
Mindenesetre tény, hogy a téli időszakban a legjobb folyadékbevitelt a teák, azon belül is a gyógyteák biztosítják számunkra. Én személy szerint nagy tearajongó vagyok, viszont a gyógyteákért nem rajongok. Ez tény, és sohasem titkoltam. Ám mégis vannak helyzetek, amikor muszáj ilyeneket inni, mert a javunkra van. 

Ezek közül is a csalántea az egyik legerősebb vértisztító és vízhajtó hatású. Reggel éhgyomorra érdemes inni egy csészével. Tudom, már tél van és nem lehet kiugrani a kertbe, de lehet kapni patikákban és bioboltokban, ahol megfőzhető. Csilla barátnőm nagy szakértője ezeknek a füves-fás dolgoknak, és nálunk mindenfélét esznek és megesznek a gyerekek. De tényleg. Próbálnék csak én ilyesmit pl. a kisfiam elé tenni... 

A nagy kedvencem ebben a téli időszakban a gyömbér, ami az immunrendszer erősítéséhez szükséges, lehet nyersen is és teaként is fogyasztani. Nagyon jó gyulladáscsökkentő  hatású, javítja az emésztést, csökkenti a puffadást. 
A teákat mindig előszeretettel ajánlom, lévén magam is nagy tearajongó. A zöld tea tele van antioxidánssal, frissítő és emésztésjavító hatású. Én inkább ezt ajánlom, mint a kávét. 

És persze a nagy kedvencünk Férjjel és a kisfiammal, a fokhagyma, amely nélkül télen nem lehet létezni és élni. Nem baj az, ha büdösek vagyunk, szerintem fontosabb, hogy ne legyünk betegek, nem igaz?

Nos, javaslom akkor, hogy szabaduljunk meg a mérgektől az életünkben! Leginkább az ételekkel kezdjük. Próbáljunk meg odafigyelni arra, hogy mit eszünk és mit iszunk, szerintem ez nagyon fontos. Nekem most ez tanulópénz. Mert tényleg minden évben ilyenkor év végén elkap valamiféle "nyavalya", amiből nehezen mászok ki. De azért igyekszem!
Mindenkinek boldog decembert kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Mielőbbi gyógyulást kívánok neked!

    VálaszTörlés
  2. Gyógyulj meg hamar! Nagy ölelést küldök! Annyira átérzem a helyzetet, amiről írtál, én is lelkizős típus vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Én is neked! :) Mindig örülök, amikor írsz nekem. Jól esik.
      Remélem, hogy lelkizünk még együtt, én benne vagyok! :)

      Törlés