2019. december 12., csütörtök

Egészséges adventi naptár - 9. nap

Érdekes dolog ám, hogy az én gyerekeim nem szeretik a mézet. Mindig van itthon, bár az az igazság, hogy nem szoktuk teába használni, inkább süteményekhez. :) Természetesen a mézeskalácshoz, ami ilyenkor, karácsony környékén és közeledtével készül mindenhol. Nálunk nem készül profi mézeskalács házikó, mert a kisfiam nem eszi meg a dekorált mézeskalácsokat. :( A másik pedig az én Férjfogó meggyesem, aminek biztos van valamilyen más neve is, de én persze nem tudom. Nos, ennek a tésztájába is kell méz.
Annak a barátnőmnek az apukájától szoktam beszerezni, akivel már évek óta tart a barátságunk, a gyerekeink együtt jártak oviba, aztán balettozni, aztán úszni, és iskolába is. Össze is járunk, és jókat beszélgetünk. 
Én egyébként szeretem az egészséges dolgokat, de hajlandóságom van a vegánságra (még nem vallom magam annak, mert bár teljesen jól megvagyok állati eredetű ételek nélkül, a túrót nagyon szeretem), és a mézzel nem igazán tudok mit kezdeni. Mivel állati termék, nem igazán fogyasztom külön magában. De persze, amikor a torkom fáj vagy bármelyik gyerekemnek, akkor szoktunk egy kis kanállal enni. Persze ott van a propolisz is, amit szintén szoktak ajánlani, főleg ezekben a téli, náthás időszakban.

propoliszos méz Füvészblog29. Szerezzük egy üveg propoliszos mézet!

A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Legfontosabb alkotórészei a flavonoidok és ásványi elemek. A propolisszal dúsított méz ezért fokozottan immunerősítő, gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. 
Fontos, hogy nyersen fogyasszuk, ne tegyük forró teába vagy süteményekbe. Az enyhe torokfájás ellen azonnal, megelőző jelleggel naponta fogyaszthatjuk. 
A propoliszt 1%-os alkoholos oldattal keverik a mézbe, erre mindenképpen érdemes ügyelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése