2019. december 21., szombat

Egészséges adventi naptár - 15. nap

Akárhogy is számolom, már nem lesz időm ebben a hónapban túl sok bejegyzést írni ebben a témában. Hamarosan eljön számomra is a nyugalom, a pihenés időszaka, ami azt jelenti, hogy hazautazom a szüleimhez, mert nekem az az 1 hét az igazi pihenés. Tényleg az. Ott és akkor gyereknek érzem magam, és jó érzés lazítani, kikapcsolódni. Ilyenkor elvonulok a szobába, ami mondhatjuk, hogy az "enyém", bár nem abban a házban nőttem fel, ahol most laknak. De akkor is jó hazamenni, pihenni, átértékelni az évet, nyugiban lenni, bár ahol sok gyerek van, ott nem nyugis az élet. Ám tudjátok, boldog vagyok. Hogy még vannak szüleim, akikhez haza lehet menni. És ilyenkor a szüleim elfoglalják a gyerekeket, és pihenhetek. De tényleg és ténylegesen.
Amikor megérkezünk, én elvonulok a kis szobácskámba (persze emellett élek társasági életet), és írok, rajzolok, kikapcsolódok, mert ez jól esik. Nem kell főzni, nálunk mondjuk nincs is nagy hajcihő a karácsony miatt, amiért hálás vagyok. 
Meghitt, csendes karácsonyunk szokott lenni. Most családi okok miatt kicsit nehezebb lesz, de ezt is túléljük. Remélem.

15. Kezdődhet a lazítás! 

Tudom, ilyenkor karácsonykor mindenkinek a forralt bor a lazítás, és minden azzal van tele. Mi ugyan nem járunk karácsonyi és vásári forgatagoka, így nézzétek el nekem, ha nem vagyok képben ezt illetően. Alapvetően mindenféle alkoholnak ellene vagyok. 
Nem titok, az eredeti, vér szerinti apám alkoholista volt, így én már tizenéves fejjel úgy döntöttem, hogy SOHASEM fogok inni, és ezt tartom is. Még csak egy kortyot sem. (Egyszer egy szilveszteri bulin kicsit több bort öntöttek a boroskólámba, aminek hatása nem volt, de azóta azt sem iszok.) 
Egyébként tudtátok, hogy a forralt bor a rómaiak kedvelt itala volt (ki másé?), és az első írásos említése az I. századból származik? A görögök és a rómaiak amúgy is szívesen fűszerezték a bort gyömbérrel, fahéjjal, mentával, zsályával és mézzel. A forralt bor különösen a téli időszakban tett jó szolgálatot az északi hadjáratokon. Ők terjesztették el Európában a Duna és a Rajna mentén, sőt Skóciában is. A forralt bort a fűszerek teszik pikánssá, a fahéjon és a szegfűszegen kívül gyümölcsökkel is ízesíthetjük: naranccsal, almával vagy aszalt szilvával.

Az viszont igaz, hogy nekem a lazítás nem itt kezdődik. A lazítás az, amikor leülsz és nem csinálsz semmit. Mert hogy ez a karácsony egy durva időszak egyébként. Szerintem. Abszolút nem a lelket és a testet pihenteti. Ingerültté és idegessé tesz. Úgyhogy tanuljunk meg pihenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése