2023. november 18., szombat

Az utolsó vacsora - Teljes anyag

Ezt a történetet nem most dolgoztuk fel a gyerekeimmel, csak most sikerült feltenni ide. :) Remélem, hogy azért használható. :) 

 
Kezdő ének:


Minden alkalommal énekelni szoktunk, és vannak olyan énekek, amelyek a családban "slágerlistásak". A kezdő ének után mindig lehet ilyet kérni, de azért igyekszünk arra is figyelni, hogy megtanuljunk új énekeket. A Fenn a mennyben egy családi, sőt, azt kell mondanom, hogy gyülekezeti kedvenc ének, amit szívesen éneklünk.


Elolvastuk a történetet: Lukács 22, 14-23
Amikor eljött az óra, asztalhoz telepedett az apostolokkal együtt, és ezt mondta nekik: „Vágyva vágytam arra, hogy szenvedésem előtt megegyem veletek ezt a húsvéti vacsorát. Mert mondom nektek, hogy többé nem eszem ebből a húsvéti vacsorából, amíg csak be nem teljesedik ez az Isten országában.” Azután vette a poharat, hálát adott, és ezt mondta: „Vegyétek, és osszátok el magatok között. Mert mondom nektek, hogy nem iszom mostantól fogva a szőlőtő terméséből, amíg el nem jön az Isten országa.” És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: „Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: „E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki. De íme, annak a keze, aki elárul engem, az enyémmel együtt van az asztalon. Mert az Emberfia elmegy ugyan, amint elrendeltetett, de jaj annak az embernek, aki elárulja őt.” Erre kérdezgetni kezdték egymástól, hogy ki lehet az közülük, aki ezt meg fogja tenni.


Megnéztük ezt a videót, amit ajánlok szeretettel. Az én gyerekeim nagyon szívesen nézték.

Majd beszélgettünk a történetről, és a hozzá tartozó dolgokról:
  • Étkezési szokások a zsidó szokás szerint. Tisztálkodás étkezés előtt, annak fontossága. Most is nemcsak régen! :)
  • A húsvét és a páska összehasonlítása - elsősorban bibliai hasonlóságok és különbségek keresése!!
  • Szolgálatkészség - Jézus hogyan mutatott példát a tanítványoknak. 
  • Vannak nemszeretem feladatok, amelyeket el kell végezni otthon is.
  • Beszélgessünk az árulásról - és az árulkodásról. 
  • Beszéljünk a táplálékokról, hogy mi a tiszta, tisztátalan, mit tanít Isten a helyes étkezéssel kapcsolatban.
Jó ötlet lehet Kovásztalan kenyér készítése és elfogyasztása, esetleg terítés egy jelképes páskavacsorához. Láttam, hogy sokan elkészítették a húsvéti időszakban, szerintem a gyerekeknek tetszene.

Jézus és a tanítványok ábrázolása Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora c. képén.

1. Milyen ünnepen fogyasztották el az utolsó vacsorát?
   2. Mit jelképezett a bárány leölése és elfogyasztása?
   3. Miért ismétlik meg Jézus tetteit és szavait a keresztények összejöveteleiken?
   4. Mikor ölték meg az igazi "húsvéti" bárányt?


És persze, hogy jár minden történethez a kézműves feladat. Ezt egy holland oldalon találtam, de nem kell hozzá hollandul tudni. :)
Kiszíneztük, kivágtuk, meghajtogattuk, és 3D-s hatása lett. Időigényes, de érdemes vele foglalkozni. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése