2024. május 4., szombat

Minden nap ünnep! - 05.04.

Szeretem a Star Warsot, de csak a klasszikus 3-at, és főleg Harrison Fordot. HF Forever!
 
A „Star Wars” 1977-es megjelenése örökre megváltoztatta Hollywoodot. Négy évtized elteltével még mindig el vagyunk ragadtatva. Tavaly decemberben került a mozikba a „Star Wars: IX. epizód – Skywalker felemelkedése”. A folytatásos trilógia előző két filmje, az „Ébredő Erő” és az „Az utolsó Jedik” után a Star Wars fő filmfranchise a végére ért. Szóval — Boldog Star Wars napot május 4-én! Eljött a buli ideje a Tatooine-on.
 
Az első megszervezett Star Wars Napra Torontóban került sor még 2011-ben. Az esemény egy Eredeti Trilógia Játékshowt, egy jelmezversenyt, valamint rajongók által készített filmeket, összeállításokat, paródiákat és remixeket tartalmazott. 2012 végén a Disney megvásárolta a Lucasfilmet, és azóta hivatalosan is megtartja az ünnepet a Disneylandben és a Walt Disney Worldben.
 
A „Star Wars” univerzum hatalmas teljesítmény. Nehéz elképzelni olyan időszakot, amikor a „Star Wars” nem létezett, tekintve rendkívüli hatását és népszerűségét a popkultúrában. Az egész Frank Herbert „Dűne” című könyvével kezdődött. Először 1965-ben adták ki, és széles körben a „Star Wars” ihletőjeként tartják számon, tekintettel a karakterek és a kettő történetének hatalmas hasonlóságára. Akárhogy is, George Lucas a világűrbe helyezte történetét, és vállalta a kockázatot, hogy sci-fi filmet készít 1977-ben, amikor a műfaj nagyjából kihalt Hollywoodban. Senki sem számított arra, hogy az első „Star Wars”-film olyan jól sikerüljön, mint az volt. Csekély 9,5 millió dolláros gyártási támogatással, korlátozott volt a mozikban való megjelenés, és várhatóan a pénztáraknál bombázzák majd. Nem volt esély arra, hogy ez a sci-fi opusz sláger legyen. 1977. május 25-én megjelent a „Star Wars: Episode IV – A New Hope”).
 
A szóbeszéd és az őrjöngő kritikák révén a „Star Wars” hírnevet szerzett magának, és megváltoztatta a mozi világát, és a stúdiókat teljesen megzavarta sikere. A világ megismerkedett a Skywalker-család történetével, és olyan szeretett karakterekkel, mint Han Solo, Yoda, Chewbacca és minden idők talán legsötétebb gonosztevője, Darth Vader. A nyár végére több mint 100 millió dollár bevételt hozó „Star Wars” első része hat Oscar-díjat és egy különdíjat nyert a speciális effektusok terén elért úttörő teljesítményéért. A maga idejében és a korlátozott költségvetést figyelembe véve George Lucas hatalmas bravúrt hajtott végre azzal, hogy fejlett effektusokat hozott létre, és lenyűgöző űrszekvenciákat forgatott kisméretű figurák és beállítások segítségével.
Az első film sikerét két folytatás követte, a „Star Wars: V. epizód – A Birodalom visszavág” 1980-ban és a „Star Wars: Episode VI – A Jedi visszatér” 1983-ban. kereskedelmi vonalak is.
 
20 évvel a debütáló film után Lucas kiadta a második filmtrilógiát, az „előzmény-trilógiát”. Olyan népszerű színészekkel, mint Natalie Portman és Ewan McGregor, 1999-ben mutatták be a „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” című filmet. , amelyet 2002-ben a „Star Wars: Episode II – Attack of the Clones”, majd a „Star Wars: Episode III – A Sithek bosszúja” követett 2005-ben. A történet nem volt annyira elismert, mint az eredeti trilógiáé, de a filmek digitális technológiája és effektjei jelentősen javultak, és ezt követően összességében kasszasikerek lettek. A franchise piacképessége kiterjedtebbé vált, könyvsorozattal, animációs tévésorozattal, akciófigurákkal, videojátékokkal és ruházati vonalakkal készültek a „Star Wars” szerelmeseinek új generációja számára.
 
A Walt Disney Studios 2012-ben vásárolta meg a franchise-t, és nekilátott a harmadik trilógia, a „folytatási trilógiák” elkészítésének. A hetedik film, a „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” 2015-ben jelent meg. Az univerzum tovább bővült. új karakterekkel, miközben hű marad a „Star Wars” igazi lényegéhez. A „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedik” 2017-ben jelent meg, majd a „Star Wars: The Rise of Skywalker” 2019-ben. Számos önálló film is kapcsolódott a fő történethez, a „Star Wars: Rogue”-hoz. One” 2016-ban, és „Solo” 2018-ban.
 
Nekem ezek már nem tetszenek, de ízlések... ahogy mondják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése