2024. május 13., hétfő

Tulipán nap – május 13.

 Tulipán nap – május 13.

 

Ma nem volt nehéz dolgom választani, mert a kedvenc virágomról van szó. 
 
A tulipánok napját minden évben május 13-án tartják. Ez a nap a tulipán ünneplésének napja, amely élénk színű, tavasszal virágzó virág. A tulipánok Közép-Ázsiából származnak, ahol vadon nőttek, bár a virágot i.sz. 1000 körül Törökországban kezdték el termeszteni. Ettől kezdve az Oszmán Birodalomban nagyra értékelték őket, így kifejezetten a szultán örömére termesztették. A virág Európába való tartózkodására a 16. században került sor, amikor Hollandiában ültették gyógyászati célokra. A tulipánok ma is erősen kötődnek az európai országhoz.
 
A tulipánnap eredete nagyrészt ismeretlen. Magának a tulipánvirágnak azonban gazdag és színes története van. Minden Közép-Ázsiában kezdődött, ahol a tulipán virág vadon nőtt. Szándékosan azonban csak 1000 körül termesztették Törökországban, ahol gyógyászati célokra termesztették. Az Oszmán Birodalomban a 16. században egyre népszerűbb lett, így a szultán kedvence lett, aki a maga élvezetéért követelte termesztését. A 18. században elkezdődött a „tulipánkorszak” vagy a „tulipánok kora”, melynek során a virág hírneve szédítő magasságokba emelkedett. A birodalom fővárosán kívüli tulipán vásárlása vagy eladása még száműzetéssel is büntethető bűncselekménysé vált.
 
A tulipán akkor debütált Európában, amikor egy Carolus Clusius nevű biológus elkezdte ültetni Hollandiában, a 16. században. A Leideni Egyetem felbérelte Clusiust, hogy végezzen kutatásokat gyógynövényekkel kapcsolatban. Clusius török barátja, aki Konstantinápoly (Isztambul) nagykövete volt, tulipánokat küldött neki a projekthez. Ez volt a holland tulipánhagymaföldek keletkezése, amelyek ma is léteznek.
 
A 17. században a tulipán megszűnt pusztán gyógyhatásúként, és a kert szépítő virágává vált, ami az árak megugrását okozta. Ez végül a „Tulipomániához” vagy a „Tulip Maniához” vezetett, egy olyan időszakhoz, amikor a tulipán annyira keresett, hogy egyfajta fizetőeszközzé vált. A tulipánok iránti szeretet olyannyira őrjöngővé vált, hogy az emberek egyetlen tulipánra cserélték a tulajdonukat. A holland kormánynak még a tulipánkereskedést is korlátoznia kellett. Végül 1637-ben a tulipánpiac összeomlott, így azok, akik komolyan fektettek a virágba, a vesztes oldalon maradtak. A tulipánokat ma is Hollandiához, a világ legnagyobb tulipánhagyma-termelőjéhez kötik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése