2024. május 30., csütörtök

Minden nap ünnep! - 05.30.

 Öleld meg a macskádat nemzetközi nap – május 30.

 

Ma könnyű volt választani. 🙂
A május 30-án meghirdetett Nemzetközi Öleld meg macskádat napja alkalom arra, hogy öleléssel gazdagítsd macskádat, és úgy kényeztesd, ahogy megérdemli. Természetesen ezt már meg kell tennie, de a Nemzetközi Ölelj macskád Napja az a nap, amelyet kifejezetten ennek szentelnek.
A „házimacska” a macskafélék családjába tartozó faj, amelyet gyakran megkülönböztetnek a nagyobb macskacsalád vadon élő tagjaitól. A macskákat házimacskáknak, tanyasi macskáknak vagy elvadult macskáknak osztályozzák, amelyek szabadon kószálnak és kerülik az emberi érintkezést. A házimacskák nagy jelentőséggel bírnak és értékesek az emberek számára a társasági kapcsolatok és a rágcsálók elpusztítására való képességük miatt. A macskák olyan hangokat hallanak, amelyek túl halk vagy az emberi halláson túl magas frekvenciákon fordulnak elő, például az egerek és más ilyen kisemlősök hangjait.
Az ókori egyiptomiak tisztelték a macskákat, és Bastet egyiptomi istennőt gyakran macskaként ábrázolják, olykor oroszlán harci tartásában. Hérodotosz, egy görög történész szerint az ókorban tilos volt a macska megölése, és valahányszor egy házimacska természetes okból elpusztult, az egész háztartás gyászolta a macska halálát, és úgy borotválta a szemöldökét, mintha az egyikük lenne.
Amikor egy görög családban elpusztult egy macska, a döglött macskát Bubastis szent városába vitték, ahol bebalzsamozták és szent tárolókban temették el. Hérodotoszt megdöbbentette az egyiptomi házimacskák látványa, hiszen eddig csak vadmacskákat látott. A macskák házi kedvencként való tartásának hagyománya hasonló az ókori görögökhöz és rómaiakhoz, akik menyétet tartottak házi kedvencnek, mert azt tartották a legjobbnak a rágcsálók elpusztítására. A görög házimacskák legkorábbi egyértelmű bizonyítéka a Magna Graecia-ból származó két érmében található, amelyek a Kr.e. V. század közepéről származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése