2024. május 22., szerda

Minden nap ünnep! - 05.22.

 Sherlock Holmes napja – május 22.


 
A Sherlock Holmes-napot alkotójának születésnapján, május 22-én ünnepelnek. Ezen a napon érkezett Sir Arthur Conan Doyle a világra. Nehéz elhinni, hogy a regények csaknem 150 éve debütáltak, mint a prémium nyomozós archetípus, a popkultúra híres színészei által szinte állandóan alakított regények miatt. Sherlock Holmes kétségtelenül a legtöbbet ábrázolt irodalmi karakter. A rajongók a világ minden tájáról összegyűlnek, hogy megünnepeljék ezt a nemzetközi ünnepet, amelyet 2013 óta ünnepelnek.
 
Egy edinburghi legény 20-as évei végén éli az egzisztenciális válságot, és 3 héten belül összeállított egy novellát, és 25 fontért – minden joggal együtt – eladta egy helyi kiadónak. A történet több folyóiratban és újságban megjelent. Nem tudta, hogy az írás, amelytől alig várja, hogy megszabaduljon, mérföldkő lesz a krimiben, és több mint 60 millió példányban kel el. 1887-es debütálása óta a „Sherlock Holmes” páratlan örökséget gyűjtött össze, és mélyen gazdagító történetszálai és főhőse lenyűgöző karaktere miatt vált ismertté.
 
Sir Arthur Conan Doyle Sherlock karakterét egy edinburghi egyetemi professzorra, Dr. Joseph Bellre alapozta. Egyszerűen fogalmazva, Sherlock Holmes egy nyomozó, aki az akut megfigyelés és következtetés erejét használja fel a bűncselekmények megoldására. De Conan Doyle kiemelkedő írása és a műfaj mély ismerete azonnali sikert aratott a történetekben.
 
A minden idők egyik legfontosabb irodalmi szereplőjeként számon tartott Sherlock Holmes közel 150 éve releváns maradt. Sherlock Holmes filmes adaptációját is évszázadok óta folytatják, egészen 1900-tól kezdve, amikor az első mozifilmet Arthur Marvin tervezte és rendezte. Mivel az elismerésében nincs hiány, a Sherlock Holmes Day Conan Doyle zsenijének ünneplése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése