2024. május 8., szerda

Minden nap ünnep! - 05.08.

 Minden nap ünnep! - A szamár világnapja – május 8.


 
A Szamár Világnapját minden év május 8-án tartják. Ez a nap annak szentelt, hogy felismerjük a szamarat, és felhívjuk a figyelmet számos csodálatos tulajdonságára. A szamár évek óta nagy szolgálatot tesz az embereknek. Világszerte ez az állat teherhordó állatként szolgált. Még a zord éghajlatú és kemény terepviszonyok között is fennmaradt és virágzott. A szamarak kitartásukról ismertek. Ez teszi őket megbecsült és szerethető állatokká. Sikerképességüket részben makacs természetüknek köszönhetik.
A szamárok világnapját Ark Raziq, a sivatagi állatokra összpontosító tudós hozta létre. Rájött, hogy a szorgalmas szamarat nem ismerik el a társadalmunk felépítésében tett erőfeszítéseiért. Hozzájárulásuk javította az emberek életminőségét szerte a világon. Azzal kezdte, hogy létrehozott egy Facebook-csoportot az állatról. 2018-ban hivatalosan is megalapították a Szamár Világnapot, és azóta is minden évben megünneplik. Célja, hogy információkat terjesszen a szamarakról és arról, hogyan befolyásolják az emberi életet.
A modern szamárnak két őse van, mindkét alfaja az afrikai vadszamárnak, nevezetesen a szomáliai vadszamár és a núbiai vadszamár. A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a szamarak évszázadok óta dolgoznak az emberekért. A szamarakat világszerte tenyésztik különféle felhasználási célokra. A szamarak segítettek felépíteni egy társadalmat azáltal, hogy energiát biztosítottak még azelőtt, hogy nem volt áram vagy gőz. Nagy távolságokat megtehetnek, masszívak, némileg önellátóak, és elviselik az igazán zord körülményeket.
Ezeket az állatokat erejükért és szorgalmukért tisztelik és ünneplik. Nem riadnak vissza a munkától. Mérföldeken át képesek húzni a rakományt, innen ered a szamárhúzó kocsik ötlete. Sokkal tovább és keményebben tudnak dolgozni, mint a legtöbb más állat. Futási sebességük akár 31 mérföld/óra is lehet. Élettartamuk 50-54 év. A természet csodálatos ajándékának tekintik. A világon több millió szamár él, és jelentős hatásuk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése