2024. május 25., szombat

Minden nap ünnep! - 05.25.

 Országos sztepptáncnap – május 25.

A sztepptánc nemzeti napját május 25-én ünneplik a sztepptánc művészetének tiszteletére. Ez a táncforma összetett ritmikus lépéskombinációkat és a karakter hang- és testmozgásokon keresztüli kifejezését foglalja magában. A sztepptáncnak számos stílusa van. Ezt a szórakoztató és izgalmas ünnepet az Egyesült Államokon kívül más országokban is ünneplik, például Japánban, Ausztráliában, Indiában és Izlandon.
 
A Nemzeti sztepptáncnap Carol Vaughn, Nicola Daval és Linda Christensen ötlete volt. Először 1989. február 7-én mutatták be az Egyesült Államok Kongresszusának, majd ezt követően George H.W. Bush 1989. november 8-án írta alá az Egyesült Államok amerikai törvényébe. Hivatalosan először 1989. május 25-én tartották be. Ennek a napnak egy másik érdekes története is van. Május 25-e valójában Bill 'Bojangles' Robinson születésnapja, aki a sztepptánc jelentős szereplője.
 
Van néhány elmélet a sztepptánc eredetével kapcsolatban. Úgy tartják, hogy a sztepptánc a 19. században keletkezett az Egyesült Államokban, amikor a rabszolgatulajdonosok elvették a hagyományos afrikai ütős hangszereket. Hogy kifejezzék magukat, a rabszolgák ütős tánchoz fordultak. Ezek a táncstílusok a brit szigetekről származó klumpatánccal egyedi ritmus- és mozgásformát teremtettek.
 
Ezt követően a sztepptánc jelentősen fejlődött. A 20. század fordulóján a népszerű varieté fontos elemévé vált. A sztepptáncosok bonyolult szinkron ritmusokat kezdtek beépíteni mozdulataikba. Más tehetséges sztepptáncosok közé tartozik Fred Astaire, Gregory Hines és Ginger Rogers. Ezek a személyiségek rendkívül népszerűvé tették a sztepptáncot, és az évek során az egyik kedvenc táncformává vált.
 
Az 1930 és 1950 közötti időszakban lépett be Hollywoodba, ahol a sztepptánc a filmekben és a televízióban is alapvető szerepet kapott. Shirley Temple valójában hat évesen debütált a sztepptáncban. A szteptáncot annyira megszeretették, hogy 2016-tól több mint 27 millió említést kapott a közösségi médiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése