2024. május 24., péntek

Minden nap ünnep! - 05.24.

 Nemzeti spárganap – május 24.

Május 24-én ünnepeljük a nemzeti spárganapot. Remélem, hogy szeretitek, mert én igen. Az Egyesült Államokban a spárgatermelés három államra összpontosul: Kalifornia, Michigan és Washington között, és tavasszal a legjobb, így tökéletes főzelék. Magyarországon is nőtt a spárgatermelés, 1400-1550 hektárról 5,6-6,7 ezer tonnára nőtt tavaly a 2020-as évhez képest. de a hazai vásárlók még mindig nem rajonganak érte. A magyar spárga legnagyobb felvevőpiaca Németország, ahová több mint ezer tonna érkezett tavaly.
Ezt a sokoldalú zöldséget serpenyőben piríthatjuk, süthetjük, süthetjük vagy grillezhetjük, és tele van olyan tápanyagokkal, mint a rost, folsav, valamint A-, C- és E-vitamin.
A spárga ősi zöldség volt. Az ókori görögök és rómaiak a Kr.e. 3000-re visszamenőleg használták felajánlásként. A perzsa „spárga” szót használták, ami hajtást vagy hajtást jelentett. A „sperage” kifejezés sok éven át népszerűvé vált, és a 16. században a „sparagus” kifejezést az angol nyelvű országokban használták. A parasztok „verébfűnek” nevezték.

A spárgát már 1655-ben európai telepesek hozták Észak-Amerikába. Adriaen van der Donck, Új-Hollandia holland bevándorlója hivatkozik a spárgára az újvilági holland gazdálkodási gyakorlatok leírásában. Ezt a zöldséget brit bevándorlók is termesztették.

A spárgának három évbe telhet a magról a betakarításig, de a növények évtizedekig dárdákat hoznak, így nagyszerű termés. Ez azonban meglehetősen munkaigényes, mivel a mezőgazdasági munkások minden egyes lándzsát kézzel választanak ki. Óvatosan kiássák az egyes lándzsákat kilenc hüvelyk mélységig, és lecsatolják az alapnál. Ez nagyon sok munka!

A spárgát egykor az istenek felajánlásának tekintették, ma is ünneplik. 2019-ben a michigani Oceana megye 46. Nemzeti Spárgafesztiválját ünnepelte. A spárga nagy dolog. És finom is!
Te szereted?
#mindennapünnep


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése