Nemzeti spárganap – május 24.
Ezt a sokoldalú zöldséget serpenyőben piríthatjuk, süthetjük, süthetjük vagy grillezhetjük, és tele van olyan tápanyagokkal, mint a rost, folsav, valamint A-, C- és E-vitamin.
A spárga ősi zöldség volt. Az ókori görögök és rómaiak a Kr.e. 3000-re visszamenőleg használták felajánlásként. A perzsa „spárga” szót használták, ami hajtást vagy hajtást jelentett. A „sperage” kifejezés sok éven át népszerűvé vált, és a 16. században a „sparagus” kifejezést az angol nyelvű országokban használták. A parasztok „verébfűnek” nevezték.
A spárgát már 1655-ben európai telepesek hozták Észak-Amerikába. Adriaen van der Donck, Új-Hollandia holland bevándorlója hivatkozik a spárgára az újvilági holland gazdálkodási gyakorlatok leírásában. Ezt a zöldséget brit bevándorlók is termesztették.
A spárgának három évbe telhet a magról a betakarításig, de a növények évtizedekig dárdákat hoznak, így nagyszerű termés. Ez azonban meglehetősen munkaigényes, mivel a mezőgazdasági munkások minden egyes lándzsát kézzel választanak ki. Óvatosan kiássák az egyes lándzsákat kilenc hüvelyk mélységig, és lecsatolják az alapnál. Ez nagyon sok munka!
A spárgát egykor az istenek felajánlásának tekintették, ma is ünneplik. 2019-ben a michigani Oceana megye 46. Nemzeti Spárgafesztiválját ünnepelte. A spárga nagy dolog. És finom is!
Te szereted?
#mindennapünnep
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése