2024. május 27., hétfő

Minden nap ünnep! - 05.27.

Országos Celluxszalag Nap – május 27.
A celluxszalag nemzeti napját minden év május 27-én ünneplik, hogy megemlékezzenek a valaha volt egyik legpraktikusabb dolog, a cellux feltalálásáról. A celluxot olyasmire használják, ami nagyon fontos a mai világ számára – hogy összehozza a dolgokat.

A celluxszalag nemzeti napját minden év május 27-én ünnepeljük, hogy elismerjük a celofánszalag életünkben betöltött óriási szerepét. Talán a legnépszerűbb az írószerek között, hiánya biztosan megnehezítette volna az életünket. A cellux szalagnak köszönhetően becsomagolhatjuk az ajándékokat, kézműveskedhetünk osztályfeladatokhoz és projektekhez stb. Valami ilyen hasznos dolog megérdemli a saját napját.
 
A cellux feltalálása Richard Gurley Drew nevéhez fűződik. Pályafutását 1920-ban kezdte a 3M cégnél, amelynek székhelye St. Paulban, Minnesotában található. Itt Drew 1925-ben kifejlesztett egy maszkolószalagot az autókhoz. Azonban 1929-ben támadt az ötlet, hogy az akkor nemrégiben feltalált celofánt használja szalag készítéséhez. A celofán egy nedvességálló anyag, amelyet élelmiszer- és pékáruk csomagolására használtak. Drew olyan celofánból készült szalagot akart létrehozni, amely lezárja a csomagolást, és egyidejűleg beolvad anélkül, hogy látható lenne.
 
A celofán szalag eredeti neve Scotch Cellulose Tape. Aztán átnevezték Scotch Transparent Tape-re. A „Scotch” nevet kapta, amikor egy karosszériafestő a szalag tesztelése közben csalódottan felkiáltott: „Vigye vissza ezt a szalagot azoknak a skót főnökeinek, és mondja meg nekik, hogy tegyenek rá több ragasztót!”
A celofánszalagot nyilvánosságra hozták, és forgalmazását 1930. január 31-én kezdték meg. Ugyanebben az évben, május 27-én szabadalmaztatták. Ezt a dátumot választották a Celluxszalag Nemzeti Napjának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése